x
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Gluténmentesen elkészíthető vegán majonéz recept

   
Majonéz lenmagból készült fehérjéből.

Néhány héttel ezelőtt megosztottunk veletek egy videót, hogyan kell majonézt készíteni a főtt csicseriborsó levéből. (https://www.facebook.com/bulkshop.hu/posts/2048088318771567) Sokan megnéztétek és kedveltétek a videót. Most a majonézkészítés egy másik nagyon hatékony és könnyű módját osztjuk meg veletek. Akik figyelemmel kíséritek az oldalunkon megjelenő recepteket, tudják, hogy mostanában többször is kísérleteztünk a lenmag főzetéből / lenfehérjéből készíthető habokkal, édességekkel.

A csicseriborsóléből készült majonézzel analóg módon készítettük a lenmajonézt is. Sűrű, több napig elálló, konzisztenciájából több napon át sem vesztő, az „igazi” majonéz ízével megegyező, jól használható, krémes, sima majonézt készítettünk. Ha a fotókat megnézitek, a kis tálkában lévő majonéz három napos, a mellette lévő, magas mérőpohárban lévő friss, alig pár perce készült. A hűtőben állva még sűrűsödött is.

A lenfehérje elkészítése egyszerű. Kilencszeres mennyiségű vízben kell főzni egy bögre lenmagot 45 percig, illetve, amíg a folyadék felére apad. Kiszűrve belőle a főtt magokat tojásfehérjére emlékeztető, nyálkás, sűrű folyadékot kapunk, ami a hűtőben jól eláll, egész héten használhatjuk habkészítésre, majonézalapnak. Mi kalácsot és perecet is sütöttünk vele úgy, hogy tojás helyett használtuk.

A lenfehérje előnye a csicseriborsó levéhez viszonyítottan, hogy korlátlan mennyiségben, olcsón készíthető, nem kell a kiszűrt borsó felhasználásáról vagy fagyasztásáról gondoskodni. Íze nagyon jó, tojásfehérjére emlékeztető, semleges. Tovább ízesíthető tormával, wasabival, fokhagymaporral, bármivel, amit szerettek, amit a majonéz ízesítéséhez egyébként is használnátok.

A lenfehérje elkészítéséről és a belőle készült édességekről a bejegyzés végén szereplő linkekre kattintva többet is olvashattok.



Hozzávalók a lenmajonézhez

1.5 deciliter lenfehérje
1-2 evőkanál mustár
1 evőkanál almaecet
csipet
2.5 deciliter olívaolaj (kapható boltjainkban) / más olaj

Elkészítés
Minden hozzávalót egy keverőedénybe kell önteni.
Botmixerrel egy pillanat alatt felverhető.

Bulkpraktika: Fontos lehet az elkészítésnél, hogy a felhasznált hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek. Az olaj és a lenfehérje hőmérséklete legyen közel azonos. Mi a hűtőből elővett lenfehérjét a tartójával együtt forró vízbe állítottuk, hogy a szobahőmérsékletű olajjal nagyjából azonos hőmérsékletűre melegítsük.

Korábbi lenhabbal készült receptjeinket itt nézhetitek meg:

lenhabbal készült datolyás mogyorókrém recept

csokikrém lenmagból készült habból recept

citromos köleshab csokireszelékkel recept

Jó étvágyat!




A gluténmentesen elkészíthető vegán majonéz recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés