Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Feltekerhető, vegán, gluténmentes, szuper olcsó lentortilla recept

   
Ez a lentortilla a képeken palacsintának néz ki, de nem az, más ugyanis a konzisztenciája. A tortillához is csak annyi köze van, hogy mindenféle adalékanyag nélkül jól feltekerhető, bármivel tölthető, hiszen az „igazi” tortilla egy speciális kukoricalisztből készül, ami viszont nehezen, kevés helyen kapható.

bulkshop magyar vallalkozas
A lenmag glikémiás indexe 35 - a kukoricalisztté 75 - szénhidrát tartalma alacsonyabb, rosttartalma viszont jóval magasabb, mint a kukoricáé. Már-már közhelyként hangzik, a len a magok királynője. Fogyasztása nagyon egészséges, a fogyókúrákba és mindenféle étkezési módba beilleszthető. A kereskedelmi forgalomban kétféle lenmag kapható, az arany lenmag és „közönségesebb” barna testvére. Ha az arany és a közönséges lenmag hozzávalóit hasonlítjuk össze, azt kell látnunk, hogy hatóanyagaikban szinte azonosak, de a barna színű több Omega3 olajat tartalmaz. Gyúrás, nyújtás közben is azonosan viselkednek. Ehhez a tortillához szinte semmi más nem kell csak lenmag. Az eredeti receptben aranylenmagból készült, de mi szándékosan próbálkoztunk a barna testvérével, mert az sokkal inkább hozzáférhető, olcsóbb, nálunk a Bulkshopban is az kapható. Nem lenmaglisztből, hanem frissen, kávédarálóval őrölt magból készítettük. Természetesen a tortilla elkészíthető arany lenmagból is, a lepény világosabb színű lesz, ízélményben szerintünk nem különbözik.


Ha elkészítjük biztosak lehetünk a jó eredményben, puha, szinte omlós, könnyen feltekerhető. Kihűlés után is finom, nagyon jóízű tortillát kapunk. De frissen a legfinomabb és a tésztájával is frissen a legkönnyebb bánni. A másnapos tortillánkból 110 fokos sütőben készítsünk chipset, nagyon finom. Receptjét lásd később.

 

Hozzávalók 5 lentortillához

1 bögre (2.5 dl) lenmag (őrölten ennyi) + a szóráshoz
1 mokkáskanál őrölt kömény / más fűszer, amit szeretünk
Víz szükség szerint (körülbelül 1.7 deciliter)
1.5 dl evőkanál olaj


Mi nem sóztuk a tésztát, a kisült tortillák felületét szórtuk meg fűszersóval.
 

nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»

ismerd meg bulkshop boltjainkat»»»

 

A lentortillák elkészítése

1. Őröljünk egy csésze lenmagot.
2. Öntsük egy tálba a fűszerrel és az olajjal együtt és langyos – de nem meleg – vízzel kezdjük el összedolgozni. Eleinte bátrabban, a végén óvatosabban – evőkanalanként – adagoljuk a vizet. Ragacsos, majdnem összeálló tésztát kell kapnunk, amit dolgozzunk össze egy ragadós gömböcskévé, ami a pihenés alatt még tovább keményedik.
3. 10 percnyi pihentetés után osszuk a most már lényegesen keményebb tésztát 4 felé. Gyúrjunk belőle gombócokat. A tészta akkor jó, ha a gombócokat egy kicsit meglapogatva nem repedezik be a széle.
4. Végig két sütőpapír között nyújtsuk. Fontos: A nyújtáskor a papírt többször húzzuk le róla, lisztezzünk alá, ha szükséges, a két papír közé fogva néhányszor forgassuk is meg a tésztát úgy, hogy, ami eddig alul volt, az felülre kerüljön és ezen a felén is nyújtsuk tovább, ha kell lisztezzük a sodrófát és a tésztát is. (Lisztezés nélkül is könnyedén leválik a sütőpapírról) Egészen vékonyra nyújtható és nyújtandó, a végén sütőpapírról leemelve a tenyerünkre fektethető, szinte átlátszóan vékony. Mi van akkor, ha még nem vagyunk elég ügyesek a nyújtásban? Hát semmi. Legfeljebb kicsit vastagabb lesz, úgy is nagyon finom.
5. Egy tányér segítségével rajzoljuk körbe/igazítsuk kerekre. A leeső szélekből lesz majd az 5. tortillalapunk, de „házi használatra” nem is okvetlen kell szabályos körré szabni.
Mi van akkor, ha a tortillánk véletlenül kilyukad, meggyűrődik stb.? Hát semmi. Egy pici darab tésztával a sütőpapíron keresztül foltozzuk be.
Nem nehéz, leírva nehezebbnek tűnik, mint valójában, könnyen elválik a papírtól, ha a fentieket betartjuk.
6. Nagyon halványan olajozott serpenyőben süssük közepes lángon. Gyönyörűen felhólyagosodik. Nem kell szoronganunk, hogy megsült-e, hiszen a lenlepény nyersen is ehető lenne, a kicsit túlsültek pedig nagyon finomak. Néhány perc után látványosan látszik rajta, hogy megfordítható.
Csúsztassuk tányérra, mi ekkor szórtuk meg fűszersóval. (A fűszersót magunk készítettük, többféle zöld, szárított fűszert sóval, kávédarálóban összedaráltunk.)
7. Töltsük bármivel, ami van otthon, amivel szeretnénk, de magában, csiliszósszal, ketchuppal is nagyon finom...

Jó étvágyat!

bulkshop webáruház




A feltekerhető, vegán, gluténmentes, szuper olcsó lentortilla recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban.


TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED

 

MÉG TÖBB RECEPT ITT: TORTILLÁK ÉS CHIPSEK  |  KENYEREK  

 

bulkshop recept


                                                                                   TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA