Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Tojás helyettesítés

Tojás helyettesítés

Mit használjunk tojás helyett? 

Sokan úgy megszoktuk, hogy tojást használunk a fasírtoktól kezdve a süteményekig, hogy elsőre el sem tudjuk képzelni
• mi viselkedhet úgy,
• foghatja össze az alapanyagokat,
• valamint adhat olyan ízt, mint a tojás  


De nem kell többé ezen aggódnunk, mert meglepően sokféle megoldás és praktika van a tojás helyettesítésére.

Még a palacsinta is működik, ráadásul nagyon finom is lesz!

 

Nézzük sorban, hogy miben és hogyan válthatjuk ki a tojást
 attól függően, hogy milyen ételt készítünk:

sütemények • palacsinta • fasírtok és burgerek • panír • tojásfehérje helyett • omlett

Tojásos íz sós ételekhez 

 vegán omlett, rántotta, majonézes tojássaláta, tojáskrém, panír

 

A titok a fekete só: 

Fekete só illata kénes, amiről egyből az ismerős tojásos élményt kapjuk.
Ez a tojásos illat intenzívebb lesz, ahogy oldódni kezd a hozzáadott folyadékban. Figyeljünk rá, hogy külön már ne sózzunk vagy ne adjunk hozzá sok sót tartalmazó fűszerkeveréket, mert együtt a fekete sóval már túl sóssá válhat az ételünk.
 

Vegán omlett vagy rántotta készülhet csicseriborsó lisztből vagy tofuból, amit fekete sóval ízesítünk 

Tipp: pirított hagyma, fokhagyma, egy kis füstölt paprika és a sörélesztő pehely teszi igazán finommá, a szép sárga színért pedig adjunk hozzá egy csipet kurkumát is.

 


Nézd meg hogyan készül a vegán omlett csicseriborsó lisztből

enlightened Ha szereted a kész megoldásokat, akkor próbáld ki a vegán tojáspótlót és a vegán omlett mixet  

 

panír  TOJÁS NÉLKÜL - GLUTÉNMENTESEN is

 

A panírozáshoz a felvert tojás helyett egy lisztes változatot fogunk használni, ami ugyanúgy viselkedik és nagyon finom is.

Csicseriborsó liszt és víz

  • Csicseriborsó liszthez adunk nagyon kevés vizet, jól kikavarjuk, hogy egy sűrű masszát kapjunk, amibe márthatjuk a panírozni való alapanyagot.  

  • hagyományos zsemlemorzsába,  vagy gluténkeülőknek rizsmorzsába / panko morzsa / kukorica pehely darálékba forgatjuk

 

Fasírtok, burger pogácsák, golyók 

 tojás nélkül - gluténmentesen

 

Többféle megoldás közül is választhatunk, mind nagyon jól összefogják az alapanyagokat, jól formázhatóvá teszik, a kész fasírtok nem törnek szét olyan könnyen. Csak adjuk hozzá a lenti listából kiválasztott helyettesítőt víz nélkül. 

 

kukoricakeményítő, zabliszt, csicseriborsó liszt, burgonyapehely, burgonyapüré, sütőtökpüré, édesburgonya püré

 

  • 1 tojás kiváltására: 2 evőkanál a lisztféléből
  • 1 tojás kiváltására: 2-3 evőkanál a pürésített burgonyából / sütőtökből

 

Ha nem szeretnénk lisztfélét használni a fasírtokhoz, akkor válasszuk:

  • Lenmagtojás: 1 evőkanál őrölt lenmag  + 3 evőkanál víz
  • Chiamagtojás: 1 evőkanál őrölt chiamag + 3 evőkanál víz
  • Útifűmaghéj: 1 evőkanál őrölt útifűmaghéj + 5 evőkanál víz

 

Recept ajánló:
Válogass növényi alternatívákból hús helyett, itt a recept válogatásunk 

Fasírt és burger recept válogatás itt: burger receptek

PAlacsinta  TOJÁS NÉLKÜL - GLUTÉNMENTESEN IS

 

Hagyományos recept tojás nélkül:

  • 150g fehérliszt
  • 0,5l víz / növényi tej
  • 2-3 evőkanál olaj / kókuszolaj

Ha jó minőségű, tapadásmentes palacsintasütőnk van, akkor adhatunk a tésztához a kedvelt édesítőnkből. 

 

Videós recept ajánló nézd meg hogyan készül a gluténmentes palacsinta tojás nélkül, vegán

Sütőtökös zabpalacsinta recept
Lencse palacsinta recept
További vegán palacsinta receptek 


Kéred az ingyenes életmódváltó kisokosunkat?  

ajándék mini e-book elérhető, ha   mail  feliratkozol a hírlevelünkre
 

 

Édes  vagy sós sütemények, tészták 

 TOJÁS NÉLKÜLi variációi

Lenmagtojás

Mihez használjuk? Kenyerek, pékáruk, fasírtok, tésztafélék, muffinok

 

  • 1 tojás kiváltására: 1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz

Elkészítés: a  lenmagokat őröljük meg, vagy használjunk lenmag pelyhet, amihez vizet adunk, összekeverjük és hagyjuk állni 5-10 percet, amíg egy sűrű, zselés állagot kapunk.

Tipp: a lenmagtojás 2 db tojás kiváltására alkalmas


Chiamag tojás

Mihez használjuk? Kenyerek, pékáruk, fasírtok, tésztafélék, muffinok

  • 1 tojás kiváltására: 1 evőkanál chia mag + 3 evőkanál víz

 

Elkészítés: a  chia magokhoz adjunk vizet, kavarjuk el, majd hagyjuk állni 5-10 percet, amíg egy sűrű, zselés állagot kapunk.

Tipp: a chiamag tojás 2 db tojás kiváltására alkalmas


útifű maghéj TOJÁS

Mihez használjuk? Kenyerek, pékáruk, fasírtok, tésztafélék, muffinok

  • 1 TOJÁS KIVÁLTÁSÁRA: 1 EVŐKANÁL ŐRÖLT útifű maghéj + 5 EVŐKANÁL VÍZ

 

Elkészítés: az útifű maghéjhoz adjunk vizet, kavarjuk el, majd hagyjuk állni 5 percet, amíg egy sűrű, zselés állagot kapunk.

Tipp: az útifűmaghéj tojás 2 db tojás kiváltására alkalmas


Csicseriborsó liszt

  • 1 evőkanál csicseriborsó liszt + 3 evőkanál víz

 

pürésített banán 

Olyan édes süteményekhez, amihez szeretnénk banános ízt adni

pürésített sütőtök, vagy édesburgonya

muffinokhoz, pitékhez, 

almaszósz

a banánpürével szemben az almaszósz ízét nem fogjuk kiérezni a süteményből, így sokkal többféle receptnél használhatjuk

mogyoróvaj, mandulavaj: 1 tojás kiváltására: 3 evőkanál magvaj

hab  TOJÁS NÉLKÜL - GLUTÉNMENTESEN IS

 

Aquafaba 

másnéven a főtt csicseriborsó leve - elsőre furcsán hangzik, nehéz elképzelnünk, hogy abból kaphatunk egy finom felverhető habot. Pedig így van, érdemes kipróbálni :) Süteményekben ugyanúgy viselkedik, mint a felvert tojásfehérje hab, pohárkrémek 

  • Elkészítés: A csicseriborsó konzerv levét szűrjük le és magas fordulatszámon verjük fel habbá egy makulátlanul tiszta edényben. Adagoljunk hozzá kanalanként a porított édesítőt. 
  • Amikor a habverés vége felé járunk (kb 5 -7 perc), keverhetünk bele egy késhegynyi habfixálót vagy borkőt. A borkő egy a must készítése során keletkező természetes anyag, amelynek nagyon jó stabilitásnövelő hatása van, a habok állagát lazábbá, strapabíróbbá teszi. Enélkül is elkészíthető.

 

lenmag hab

A lenhab jól felverhető, állagát másnapra is megtartja, könnyű szerkezetű, a vele készült krémeket, habokat lazává, omlósan/olvadósan krémessé varázsolja.

 

  • Elkészítés: 1 adag lenmagot 9-szeres mennyiségű vízben főzzünk nagyjából 45 percig.  (1: 9 arány)
     A főzés során egy kissé nyúlós, kocsonyás állagú fehérjénk lesz, amely nagyon hasonlít állagában a tojásfehérjéhez. A főzés vége felé, a 30 perc környékétől, már vigyáznunk kell, mert könnyen lekap, kavargassuk néha.
  • A kész, kifőtt lenmagot öntsük egy sűrű szitába és szűrjük ki belőle a magokat egy makulátlanul tiszta edénybe, ahogy a tojásfehérje sem, ez sem visel el semmilyen szennyeződést.

 

Nézd meg további összefoglalóinkat