Mit használjunk tojás helyett?
Sokan úgy megszoktuk, hogy tojást használunk a fasírtoktól kezdve a süteményekig, hogy elsőre el sem tudjuk képzelni
• mi viselkedhet úgy,
• foghatja össze az alapanyagokat,
• valamint adhat olyan ízt, mint a tojás
De nem kell többé ezen aggódnunk, mert meglepően sokféle megoldás és praktika van a tojás helyettesítésére.
Még a palacsinta is működik, ráadásul nagyon finom is lesz!
Nézzük sorban, hogy miben és hogyan válthatjuk ki a tojást
attól függően, hogy milyen ételt készítünk:
sütemények • palacsinta • fasírtok és burgerek • panír • tojásfehérje helyett • omlett
Tojásos íz sós ételekhez
vegán omlett, rántotta, majonézes tojássaláta, tojáskrém, panír
A titok a fekete só:
Fekete só illata kénes, amiről egyből az ismerős tojásos élményt kapjuk.
Ez a tojásos illat intenzívebb lesz, ahogy oldódni kezd a hozzáadott folyadékban. Figyeljünk rá, hogy külön már ne sózzunk vagy ne adjunk hozzá sok sót tartalmazó fűszerkeveréket, mert együtt a fekete sóval már túl sóssá válhat az ételünk.
Vegán omlett vagy rántotta készülhet csicseriborsó lisztből vagy tofuból, amit fekete sóval ízesítünk
Tipp: pirított hagyma, fokhagyma, egy kis füstölt paprika és a sörélesztő pehely teszi igazán finommá, a szép sárga színért pedig adjunk hozzá egy csipet kurkumát is.
Nézd meg hogyan készül a vegán omlett csicseriborsó lisztből
Ha szereted a kész megoldásokat, akkor próbáld ki a vegán tojáspótlót és a vegán omlett mixet
panír TOJÁS NÉLKÜL - GLUTÉNMENTESEN is
A panírozáshoz a felvert tojás helyett egy lisztes változatot fogunk használni, ami ugyanúgy viselkedik és nagyon finom is.
Csicseriborsó liszt és víz
-
Csicseriborsó liszthez adunk nagyon kevés vizet, jól kikavarjuk, hogy egy sűrű masszát kapjunk, amibe márthatjuk a panírozni való alapanyagot.
-
hagyományos zsemlemorzsába, vagy gluténkeülőknek rizsmorzsába / panko morzsa / kukorica pehely darálékba forgatjuk
Fasírtok, burger pogácsák, golyók
tojás nélkül - gluténmentesen
Többféle megoldás közül is választhatunk, mind nagyon jól összefogják az alapanyagokat, jól formázhatóvá teszik, a kész fasírtok nem törnek szét olyan könnyen. Csak adjuk hozzá a lenti listából kiválasztott helyettesítőt víz nélkül.
kukoricakeményítő, zabliszt, csicseriborsó liszt, burgonyapehely, burgonyapüré, sütőtökpüré, édesburgonya püré
-
1 tojás kiváltására: 2 evőkanál a lisztféléből
-
1 tojás kiváltására: 2-3 evőkanál a pürésített burgonyából / sütőtökből
Ha nem szeretnénk lisztfélét használni a fasírtokhoz, akkor válasszuk:
-
Lenmagtojás: 1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz
-
Chiamagtojás: 1 evőkanál őrölt chiamag + 3 evőkanál víz
-
Útifűmaghéj: 1 evőkanál őrölt útifűmaghéj + 5 evőkanál víz
Recept ajánló:
Válogass növényi alternatívákból hús helyett, itt a recept válogatásunk
Fasírt és burger recept válogatás itt: burger receptek
PAlacsinta TOJÁS NÉLKÜL - GLUTÉNMENTESEN IS
Hagyományos recept tojás nélkül:
- 150g fehérliszt
- 0,5l víz / növényi tej
- 2-3 evőkanál olaj / kókuszolaj
Ha jó minőségű, tapadásmentes palacsintasütőnk van, akkor adhatunk a tésztához a kedvelt édesítőnkből.
Videós recept ajánló nézd meg hogyan készül a gluténmentes palacsinta tojás nélkül, vegán
Sütőtökös zabpalacsinta recept
Lencse palacsinta recept
További vegán palacsinta receptek
Kéred az ingyenes életmódváltó kisokosunkat?
ajándék mini e-book elérhető, ha
feliratkozol a hírlevelünkre
Édes vagy sós sütemények, tészták
TOJÁS NÉLKÜLi variációi
Lenmagtojás:
Mihez használjuk? Kenyerek, pékáruk, fasírtok, tésztafélék, muffinok
-
1 tojás kiváltására: 1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz
Elkészítés: a lenmagokat őröljük meg, vagy használjunk lenmag pelyhet, amihez vizet adunk, összekeverjük és hagyjuk állni 5-10 percet, amíg egy sűrű, zselés állagot kapunk.
Tipp: a lenmagtojás 2 db tojás kiváltására alkalmas
Chiamag tojás
Mihez használjuk? Kenyerek, pékáruk, fasírtok, tésztafélék, muffinok
-
1 tojás kiváltására: 1 evőkanál chia mag + 3 evőkanál víz
Elkészítés: a chia magokhoz adjunk vizet, kavarjuk el, majd hagyjuk állni 5-10 percet, amíg egy sűrű, zselés állagot kapunk.
Tipp: a chiamag tojás 2 db tojás kiváltására alkalmas
útifű maghéj TOJÁS
Mihez használjuk? Kenyerek, pékáruk, fasírtok, tésztafélék, muffinok
-
1 TOJÁS KIVÁLTÁSÁRA: 1 EVŐKANÁL ŐRÖLT útifű maghéj + 5 EVŐKANÁL VÍZ
Elkészítés: az útifű maghéjhoz adjunk vizet, kavarjuk el, majd hagyjuk állni 5 percet, amíg egy sűrű, zselés állagot kapunk.
Tipp: az útifűmaghéj tojás 2 db tojás kiváltására alkalmas
Csicseriborsó liszt
- 1 evőkanál csicseriborsó liszt + 3 evőkanál víz
pürésített banán
Olyan édes süteményekhez, amihez szeretnénk banános ízt adni
pürésített sütőtök, vagy édesburgonya
muffinokhoz, pitékhez,
almaszósz
a banánpürével szemben az almaszósz ízét nem fogjuk kiérezni a süteményből, így sokkal többféle receptnél használhatjuk
mogyoróvaj, mandulavaj: 1 tojás kiváltására: 3 evőkanál magvaj
hab TOJÁS NÉLKÜL - GLUTÉNMENTESEN IS
Aquafaba
másnéven a főtt csicseriborsó leve - elsőre furcsán hangzik, nehéz elképzelnünk, hogy abból kaphatunk egy finom felverhető habot. Pedig így van, érdemes kipróbálni :) Süteményekben ugyanúgy viselkedik, mint a felvert tojásfehérje hab, pohárkrémek
- Elkészítés: A csicseriborsó konzerv levét szűrjük le és magas fordulatszámon verjük fel habbá egy makulátlanul tiszta edényben. Adagoljunk hozzá kanalanként a porított édesítőt.
- Amikor a habverés vége felé járunk (kb 5 -7 perc), keverhetünk bele egy késhegynyi habfixálót vagy borkőt. A borkő egy a must készítése során keletkező természetes anyag, amelynek nagyon jó stabilitásnövelő hatása van, a habok állagát lazábbá, strapabíróbbá teszi. Enélkül is elkészíthető.
lenmag hab
A lenhab jól felverhető, állagát másnapra is megtartja, könnyű szerkezetű, a vele készült krémeket, habokat lazává, omlósan/olvadósan krémessé varázsolja.
- Elkészítés: 1 adag lenmagot 9-szeres mennyiségű vízben főzzünk nagyjából 45 percig. (1: 9 arány)
A főzés során egy kissé nyúlós, kocsonyás állagú fehérjénk lesz, amely nagyon hasonlít állagában a tojásfehérjéhez. A főzés vége felé, a 30 perc környékétől, már vigyáznunk kell, mert könnyen lekap, kavargassuk néha. - A kész, kifőtt lenmagot öntsük egy sűrű szitába és szűrjük ki belőle a magokat egy makulátlanul tiszta edénybe, ahogy a tojásfehérje sem, ez sem visel el semmilyen szennyeződést.