Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Ez a weboldal sütiket használ - sütik engedélyezése
Termékek Menü

Egyszerű zabmuffin aszalt szilvával, aszalt szilvás csokis és lenmagból készült szilvahabbal recept

   
Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba illeszthető sütemény és hab. Ennek a receptnek a legnagyobb érdekessége a lenmagból készített növényi hab lesz, amelynek az elkészítését azért is ajánljuk, mert elronthatatlan, kitűnő ízű, nagyon jó tejszínpótló, tartós, sokoldalúan felhasználható.

Állagát másnap is tökéletesen őrzi, nem esik össze a vele készített krémekben sem. A tojáshabhoz hasonlóan tökéletesen felverhető, olyan keményre, hogy az edényt megfordítva sem csúszik ki belőle.

Lenmagból készül, így igazán olcsó, rendkívül kiadós, nagy mennyiségű hab nyerhető belőle. A vegánok, tejérzékenyek figyelmébe ajánljuk, meg azoknak is persze, akik kíváncsiak, szeretnek új alapanyagokkal kísérletezni, új konyhai eljárásokat kipróbálni.

Mi az aszalt szilvás zabmuffinjaink egy részét díszítettük vele. A muffinok másik felét bolti növényi habból készült csokikhabbal díszítettük, így alkalmunk nyílt őket összehasonlítani. Egyértelműen az aszalt szilvával ízesített lenhabot ítéltük állagában és ízében is könnyebbnek, kellemesebbnek.

Persze ez ízlés dolga is, mindkettő elkészítését leírjuk a receptben.

Faluhelyen a nyáron dróthálón megaszalt szilvát, ilyenkor tél elején, karácsony táján kezdték felhasználni, a fogyóban lévő vitaminraktárak feltöltésére, a télvíz idején már hiányzó gyümölcsök pótlására.

A zabmuffin és a lenhab elkészítése nagyon egyszerű, akár ünnepek alatt, a fogyóban lévő sütemények pótlására is, rövid idő alatt lehetőség kínálkozik az elkészítésére. Kitűnő egészséges reggeli vagy kávésütemény.

Előre is elnézést kérünk, leírva sokkal bonyolultabb, mint elkészíteni a valóságban.

Hozzávalók 16 darab muffinhoz

2/3 bögre zabpehelyliszt
2/3 bögre apró zabpehely
2 lentojás / nem vegánoknak 2 tojás
2-3 evőkanál olvasztott kókuszzsír
4 evőkanál kókuszcukor / más cukor / cukorpótló
2 evőkanál juhar vagy más szirup / saját készítésű szirup
1 csipet
1/2 bögre növényi tej / víz is megteszi
16 darab előre beáztatott aszalt szilva
16 kocka étscokoládé / 16 szem fél dió
1 kávéskanál sütőpor
fűszerek: fahéj, szegfűszeg, kardamom, vanília – ki mit szeret, mindenből egy kevés



Hozzávalók a lenhabhoz

1/2 bögre lenmagból készült habalap
1 késhegynyi borkő*
5-6 szem pépesített aszalt szilva

Hozzávalók a csokis habhoz

1/2 bögre növényi hab, mi Megle habot használtunk
7 dkg étcsokoládé (kapható boltjainkban)
5-6 szem pépesített aszalt szilva

Elkészítés

1. Előkészületek
Készítsük el a lenhab alapját. Ez az alap 10 napig is eláll, mindig kivehetünk belőle majd annyit, amennyire szükségünk van.
- 1 bögre lenmagot főzzünk 9 bögre vízben, lassú tűzön, amíg besűrűsödik, nyákossá válik és felére apad. Ez eltarthat akár 1-1.5 óráig is. Körülbelül 4 dl-nyi sűrű, nyákos, csúszós habalapot kapunk.
Szűrjük le, a szűrleményhez adjunk 3-4 evőkanál cukrot (mi eritritolt tettünk bele). Kavarjuk fel, míg a cukor elolvad, majd tegyük a hűtőbe. (A habalapot utólag, a felhasználás előtt is édesíthetjük).
Ebből a hűtőbe tett, kihűlt lennyákból használunk majd fel a süteményünkhöz szűken fél bögrényit.
- Áztassuk a fél kiló aszalt szilvát vagy nagyon meleg vízbe 1 órányi időre vagy langyos vízbe hosszabb időre.
2. A muffinok elkészítése
- A hozzávalókból keverjünk tésztát, amelyet a muffinsütőkbe adagolunk úgy, hogy csak 2/3 részig töltsék ki a sütőt.
- Minden egyes sütőformába, a muffinok közepébe szúrjunk egy szem aszalt szilvát, amelynek a közepébe csomagoltunk egy csokikockát. Picit nyomjuk le.
- Tegyük a sütőbe és 20 perc alatt 180 fokos sütőben süssük meg. Tartsunk tűpróbát.
- A kisült muffinokat a formában hagyjuk hűlni, langyosan fordítsuk ki a formából.
3. A lenhab elkészítése
- A fél bögre lennyákot habosítsuk fel. Megdöbbentő lesz azoknak, akik még nem csináltak ilyet, ahogy a lennyák kifehéredik és sűrű, kemény habot képez. Amikor már közel járunk ehhez, tegyük bele a késhegynyi borkőt és verjük tovább. Ettől végképp fényes, fehér, pazar állagú és tartós lesz a hab.
- A felvert habhoz adjuk hozzá a pépesített aszalt szilvákat, jól keverjük el a habban.
Díszítsük vele a kihűlt muffinokat.
4. A csokihab elkészítése
A növényi tejszínt verjük fel, édesítsük, ha szükséges és adjuk hozzá a pépesített aszalt szilvát.
Díszítsük vele a muffinokat.

*dr. Otker borkő a nagyobb élelmiszerláncokban kapható.

A lenhab elkészítésének alapjait a Gretchen’vegan Backery oldalról tanultuk meg. Az oldalon egy vajkrém elkészítésének részeként szerepel ez a hab. A receptet nem vettük át.
Az eredeti videót lásd:
https://www.gretchensveganbakery.com/aquaflaxa-swiss-meringue-buttercream/

Jó étvágyat!





Az egyszerű zabmuffin aszalt szilvával, aszalt szilvás csokis és lenmagból készült szilvahabbal recept
hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.