Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Ez a weboldal sütiket használ - sütik engedélyezése
Termékek Menü

Egyszerű, könnyen elkészíthető vegán, gluténmentes beigli recept


Nagyon finom, omlós, puha,az „igazival” megegyező ízélményt adó, mutatós sütemény, de a felhasznált alapanyagok következtében tésztája nem olyan hófehér, mint a hagyományos társáé.

tojásmentes
tejmentes
répacukormentes
gluténmentes

Ez a beigli zabpehely és kókuszliszt keverékéből készült. (A felsorolt lisztek alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávaló lisztek és egyéb alapanyagok csomagolásán található információkat.)

A beigli tojás nélkül készült, így vegánoknak, vegetáriánusoknak, mindenevőknek, illetve azoknak ajánljuk, akik szeretnék a búzalisztet más lisztekre cserélni, akik a hagyományos ízeken túl szívesen kísérleteznek más alternatívákkal is.

A tésztájával könnyű bánni, nem ragadós, nem repedős.

A feltüntetett hozzávalókból egy nagyobb rúd beiglit tudunk sütni.

A receptből készíthető omlós tésztát más omlós, linzerszerű sütemények alapjaként is használhatjuk. Almás, almás-mákos, gesztenyés, lekváros, túrós sütemények és kekszek alapja is lehet.

Hozzávalók

10 dkg zabpehelyliszt
2 nagy evőkanál kókuszliszt
2 evőkanál útifű maghéj őrölve
2 evőkanál lenmag őrölve
1 mokkáskanál konjac liszt
1/2 csomag sütőpor
2 evőkanál kókuszcukor / eritritol (a kókuszcukor barnára színezi a tésztát)
2 nem púpozott evőkanál kókuszzsír
diótöltelék (az általunk készített töltelék receptjét a leírás végén adjuk meg).
Annyi növényi tejszín, ami jól gyúrhatóvá teszi, körülbelül 2 dl, mi kókusztejszínt használtunk.



Elkészítés

1. Szabjunk le egy a tepsink aljának megfelelő nagyságú sütőpapírt. A tepsit is béleljük ki sütőpapírral.
2. Áztassunk be 2 evőkanál őrölt lenmagot 5-6 evőkanálnyi langyos vízbe.
3. A száraz hozzávalókat keverjük össze. Morzsoljuk el benne a kókuszzsírt.
4. 
Adjuk hozzá a beáztatott lenmagot is. Fokozatosan keverjük hozzá a növényi tejszínt, jól gyúrható, kellemes tapintású, inkább lágyabb tésztát készítsünk. A kókuszliszt sok folyadékot vesz fel, a tészta újra és újra megkeményedik kissé, ezért fokozatosan pótoljuk a folyadékot.
5. Tegyük kókuszliszttel meghintett sütőpapírra, gyúrjunk és formáljunk belőle hengert. Lapogassuk el a kezünkkel, nyújtsuk ki a nyújtófával a leszabott papírhoz igazítva a méretét.
6. Töltsük meg.
7. A sütőpapír segítségével tekerjük fel.
8
. A sütőpapírral együtt emeljük be a tepsibe, a feleslegesen kilógó papírt le is vághatjuk.
9. Szurkáljuk meg. A sütő bemelegedéséig (kb. 15-20 percre) tegyük be a hűtőbe (nem okvetlen, de jót tesz neki).
10. 30-40 perc alatt süssük meg. A mienk pontosan 30 perc alatt sült meg (tűpróbával ellenőriztük), légkeveréssel, 180 fokon.
11. Sajnos nem tudtunk kitalálni semmilyen megoldást arra, hogy a kisült beiglinket fényessé tegyük. A ráfújt olajjal már más alkalommal megjártuk, ezért semmivel nem kentük be, amikor hűlőben volt csokicsíkokkal dekoráltuk.

A beigli a hagyományoknak megfelelően dióval és mákkal is megtölthető. Az alábbiakban mindkettő készítését megadjuk.

Diótöltelék, ahogy mi készítettük:

15 dkg darált dió
7 dkg kókuszcukor
1 evőkanál juharszirup
kiskanál vanília
1 dl kókusztej
1 kiskanál őrölt citromhéj
1 marék jól megmosott, áztatott mazsola

A töltelék sűrűségét egy evőkanálnyi baracklekvárral szabályoztuk.
A tejet felforraltuk a cukorral, sziruppal és a fűszerekkel. Hozzáadtuk a diót, felfőztük. Lehűtöttük. Lekvárral lazítottunk a rajta. Jól kenhető, de nem folyós tölteléket készítettünk.

Máktöltelék, ahogy mi készítjük:

15 dkg darált mák
7 dkg kókuszcukor
1 evőkanál juharszirup
1 dl kókusz vagy más növényi tej
csipet vanília
1 kiskanál őrölt citromhéj
1 kiskanál fahéj
1 kiskanál őrölt szegfűszeg
1 marék mosott, áztatott mazsola
1 nagy evőkanál cukor nélküli szilvalekvár

A tejet a sziruppal és a cukorral és a fűszerekkel kevergetve felforraltuk, beleszórtuk a mákot, hozzáadtuk a mazsolát. Felfőztük. Kihűtöttük. A máktöltelék sűrűségét szilvalekvárral szabályoztuk. Jól kenhető, de nem folyékony tölteléket készítettünk.

Mindkét töltelékhez lehet még adni egy-egy evőkanál kókuszzsírt, de mi nem akartuk a süteményünk zsírtartalmát tovább növelni.

Jó étvágyat!



Az egyszerű, könnyen elkészíthető vegán, gluténmentes beigli recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.