Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Ez a weboldal sütiket használ - sütik engedélyezése
Menü

Egészben sült karfiol napraforgó tejföllel és paprikakrémmel recept


A karfiol egészben sütésének divatja most kezd terjedni. Egyre többen megpróbálkoznak vele, hiszen, ha sikerül jól elkészíteni, olcsó, kiadós, köretként, főételként fogyasztható étel a végeredmény, ami a vega, vegán és a hagyományos konyhában is megállja a helyét.

Az egészben sült karfiol, omlós, szaftos, intenzív ízű. Elkészítésének egyik alapszabálya, hogy röviden előre kell főzni. Ha nem főzzük elő, kicsit fonnyadt, kiszáradó, kevésbé finom karfiolunk lesz, legalább is nekünk így sikerült, nem beszélve arról, hogy a sütési idő nagyon megnő, akár 1.5-2 órára, ellentétben az előfőzöttel, amikor is a sütési idő 20 perc, ez pedig energiafelhasználás és takarékossági szempontból sem mindegy.

Legközelebb megpróbálkozunk a csomagolt változat elkészítésével, amikor is a nyers, egész karfiolt sütőzacskóban sütjük meg és a végén kicsomagolva, kicsit meggrillezzük. Így talán ötvözni lehet a fent említett kétféle technikát.

A mi karfiolunk nagyon finom lett, elkészülte után nyakon öntöttük napraforgó tejföllel és kápiakrémmel. Tálaláskor minden egyes szeletre tettünk még a tejfölből. A napraforgóból készült tejföl nagyon finom. Az egészet fodros kellel körítettük.

Az elkészült étel
tehéntej mentes
répacukormentes
gluténmentes
vegán és vega életmódba beilleszthető

Hozzávalók a karfiolhoz

1 bármekkora, a család és az étkezők számával arányos nagyságú karfiol. A mienk közepes volt.
Fűszerek a főzővízbe: őrölt kömény, bors, babérlevél, kurkuma, chili paprika, koriander, fokhagymapor, vöröshagymapor, minden, amit szeretünk, hagyjuk el, amit nem.
3-4 evőkanál olivaolaj
1 kanál
2 evőkanál szárított, sótlan ételízesítő



Hozzávalók a tejfölhöz

1 evőkanál napraforgómag
2 dl növényi tej vagy tejszín
1 csipet só
1 evőkanál tápióka keményítő
1-2 facsarásnyi citromlé
A tejfölt tovább ízesíthetjük 1-2 evőkanál napraforgó olajjal

Hozzávalók a kápiakrémhez

2 kápiapaprika
2 evőkanál étolaj/kókuszzsír
1 kávéskanál szójaszósz + víz, ha szükséges

Hozzávalók a leveshez

a karfiol főzővize
a karfiol félretett alsó levelei
1 evőkanál tápióka keményítő

Elkészítés

1. A karfiolt tisztítsuk meg, de a gyengébb külső leveleiből okvetlen hagyjunk rajta néhányat, a torzsájából is csak annyit vágjunk le, hogy „megálljon a lábán”.
A levágott külső leveleket ne dobjuk ki. A karfiol főzővízével felöntve levest főzhetünk belőle.
2. Annyi vízben, amennyi ellepi tegyük fel 15 percre a karfiolt főni. A főzővizet a hozzávalóknál felsorolt fűszerekkel fűszerezzük, sózzuk és tegyük bele az olajat is. Kóstolgassuk, intenzív ízű kell legyen. Amíg a karfiol fő készítsük el a tejfölt és a kápiakrémet.
3. A tejföl elkészítéséhez pirítsuk meg a napraforgót.
2 dl tejben kavarjunk el 1 evőkanál tápióka keményítőt, főzzük fel, adjuk hozzá a napraforgót és az egészet turmixoljuk simára, sózzuk egy picit, ízesítsük tovább olajjal, fűszerekkel. Csavarjunk bele egy-két facsarásnyi citromlevet.
4. A kápiakrémhez metéljünk le 2 kápiát, dinszteljük meg, tegyük turmixba, adjunk hozzá sót, szójaszószt, sót, pár csepp juharszirupot vagy más édesítőt.
5. 15 perc után győződjünk meg róla tűpróbával, hogy a karfiolunk kicsit megfőtt, vegyük ki a léből, csepegtessük le.
A főzőlevet tegyük félre.
6. Tegyük a karfiolt egészben egy papírral bélelt tepsibe, kenjük/fújjuk be olajjal/kókuszzsírral és tegyük be 200-220 fokra előmelegített sütőbe. 20 percig süssük, várjuk meg, amíg kicsit megbarnul.
7. Tálaljuk a tejföllel és a kápiakrémmel.
8. A karfiol krémleves elkészítése:
A karfiol félretett zöld alsó leveleit daraboljuk fel. A karfiol főzőlevével öntsük fel, de vigyázzunk, mert a főzővíz esetleg túlzottan intenzív ízű lehet, ez esetben ne használjuk fel az egészet, hígítsuk vízzel.
Főzzük 20-25 percig.
1 evőkanálnyi tápióka keményítővel együtt turmixoljuk meg.
Egy nagylyukú szűrőn át szűrjük vissza az elturmixolt levest a lábasba, forraljuk fel.
Mi tortillachipssel tálaltuk, de a pirított kenyér is nagyon jó.

Jó étvágyat!



Az egészben sült karfiol napraforgó tejföllel és paprikakrémmel recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés