A képeken látható tejbegríz csak részben saját ötlet. Nemrég láttunk egy receptet a 30 napos vegán kihívás FB oldalán egy vegán tejbegríz elkészítésről. Már akkor elhatároztuk, hogy elkészítjük gluténmentes változatát azoknak, akik egészségügyi vagy elvi okokból tartózkodnak a gluténfogyasztástól.
A manióka lisztet választottuk alap hozzávalóként, szemcsés búzadarára emlékeztető állaga, semleges íze alapján, amit aztán kókusztejben főztünk meg. Pontosan ugyanúgy készítettük, mint eredeti tejben, búzadarából készült testvérét. Elkészítése gyerekjáték volt, a végeredmény pedig egy sokféle módon tálalható, díszíthető, akár süteményként is szeletelhető desszert lett, amit akár sűrűbb, tartalmasabb levesek után második fogásként is tálalhatunk. Mi a megfőtt gríz egy részét kevés agaragarral szilárdítottuk, így élesen és szépen szeletelhető manióka süteményünk is lett. Készítettünk belőle grízgolyókat, pohárdesszertet, ettük lapos tányéron szétterítve, mint hajdan a tejbegrízt.
A manióka lisztet, ahogy a tápióka keményítőt is a manióka növény gyökeréből őrlik, illetve vonják ki. Bár az alap – a manióka gyökere - ugyanaz, a finom porszerű keményítő és a szemcsés állagú liszt egymással nem felcserélendő vagy helyettesíthető.
A manióka liszt sokoldalúan felhasználható, sűrítésre, desszertek készítésére, panírozásra, kenyerek és sütemények alapanyaga lehet. Mivel ízetlen, sütés és főzés közben átveszi a dominánsabb alapanyagok ízét, tartalmasabbá, szilárdabbá teszi azokat.
Jelentős a kalcium- és foszfortartama, jóféle keményítőt tartalmaz, ezért a legkeményebb diétákban is felhasználható, nem allargén. Közepes tápértékű, 100 gramm 160 kalóriát, 38.1 gramm szénhidrátot tartalmaz. Fehérje és zsírtartalma alacsony.
A hamis tejbegríz hozzávalói 4-6 személyre
1 bögre (2,5 dl) manióka liszt8+2 dl kókusztej / más növényi tej*
1 marék arany mazsola (elmaradhat) / kókuszreszelék
3-4 evőkanál fehér színű cukor vagy cukorpótló**
1 csipet só
2 kávéskanál vanília kivonat
1 facsarásnyi citromlé
1 kávéskanál agaragar (elmaradhat)
étcsoki, gyümölcs, dzsemek, növényi tejszín, fahéj a díszítéshez
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
ismerd meg bulkshop boltjainkat»»»
A hamis tejbegríz elkészítése
1. 8 dl kókusztejet forraljunk fel a mazsolával és egy csipet sóval együtt. Ha szeletelhető variációt is készítünk, 2 dl kókusztejet tegyünk félre. (Így 1 liter kókusztejre lesz szükségünk, 8 + 2 dl). Ha nem akarunk szeletelhető változatot, akkor mind az 1 liter tejet forraljuk fel a mazsolával együtt.2. A felforrt tejbe óvatosan, lassan, állandó keverés mellett csurgassuk / szórjuk bele a manióka lisztet.
A manióka hamar megfő, sűrűsödés után még picikét kavargassuk, majd húzzuk le a tűzről.
3. Hagyjuk langyosra hűlni és keverjük el benne a választott cukorféleséget, hogy a langyosra hűlt grízben el tudjon olvadni, nehogy a tálalásnál ropogjon a fogunk alatt a cukor.
4. Ízesítsük tovább citromlével, vaníliával, de tehetünk bele mokkáskanálnyi kardamomot is.
Csavarjuk bele a citromlevet. Kóstolgassuk, ízesítsük tovább saját ízlésünk szerint.
5. Tálaljuk a képen látható módokon vagy saját ötleteink alapján.
6. Ha szeletelhetővé akarjuk varázsolni, a félretett 2 dl tejben oldjuk fel az agaragart és forraljuk 1-2 percig (sűrűsödésig).
7. Amikor besűrűsödött, adjuk a megfőtt, megízesített grízhez és alaposan keverjük el benne.
8. Öntsük formázótepsibe vagy tortaformába, vonjuk be olvasztott csokival és néhány órát hűtsük le.
Megjegyzések
*Ha nem akarunk szeletelhető változatot készíteni, a teljes (1 liter) mennyiségű tejben főzzük meg a manióka lisztet.
**A grízt édesíthetjük kókusz vagy barna cukorral, sziruppal is, de kalkuláljuk be, hogy ezek a grízünk színét kissé drapposra színezik.
Jó étvágyat!
A hamis tejbegríz maniókalisztből recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | TORTÁK