Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Hamis tejbegríz manióka lisztből recept

Hamis tejbegríz maniókalisztből vegán recept bulkshop növényi alapú plantbased    Hamis tejbegríz maniókalisztből vegán recept bulkshop növényi alapú plantbased

Dekoratív - pofonegyszerű - finom

Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba illeszthető főétel vagy desszert.

bulkshop magyar vallalkozas
A képeken látható tejbegríz csak részben saját ötlet. Nemrég láttunk egy receptet a 30 napos vegán kihívás FB oldalán egy vegán tejbegríz elkészítésről. Már akkor elhatároztuk, hogy elkészítjük gluténmentes változatát azoknak, akik egészségügyi vagy elvi okokból tartózkodnak a gluténfogyasztástól.


A manióka lisztet választottuk alap hozzávalóként, szemcsés búzadarára emlékeztető állaga, semleges íze alapján, amit aztán kókusztejben főztünk meg. Pontosan ugyanúgy készítettük, mint eredeti tejben, búzadarából készült testvérét. Elkészítése gyerekjáték volt, a végeredmény pedig egy sokféle módon tálalható, díszíthető, akár süteményként is szeletelhető desszert lett, amit akár sűrűbb, tartalmasabb levesek után második fogásként is tálalhatunk. Mi a megfőtt gríz egy részét kevés agaragarral szilárdítottuk, így élesen és szépen szeletelhető manióka süteményünk is lett.  Készítettünk belőle grízgolyókat, pohárdesszertet, ettük lapos tányéron szétterítve, mint hajdan a tejbegrízt.

A manióka lisztet, ahogy a tápióka keményítőt is a manióka növény gyökeréből őrlik, illetve vonják ki. Bár az alap – a manióka gyökere - ugyanaz, a finom porszerű keményítő és a szemcsés állagú liszt egymással nem felcserélendő vagy helyettesíthető.

A manióka liszt sokoldalúan felhasználható, sűrítésre, desszertek készítésére, panírozásra, kenyerek és sütemények alapanyaga lehet. Mivel ízetlen, sütés és főzés közben átveszi a dominánsabb alapanyagok ízét, tartalmasabbá, szilárdabbá teszi azokat.

Jelentős a kalcium- és foszfortartama, jóféle keményítőt tartalmaz, ezért a legkeményebb diétákban is felhasználható, nem allargén. Közepes tápértékű, 100 gramm 160 kalóriát, 38.1 gramm  szénhidrátot tartalmaz. Fehérje és zsírtartalma alacsony.

A hamis tejbegríz hozzávalói 4-6 személyre

1 bögre (2,5 dl) manióka liszt
8+2 dl kókusztej / más növényi tej*
1 marék arany mazsola (elmaradhat) / kókuszreszelék
3-4 evőkanál fehér színű cukor vagy cukorpótló**
1 csipet
2 kávéskanál vanília kivonat
1 facsarásnyi citromlé
1 kávéskanál agaragar (elmaradhat)
étcsoki, gyümölcs, dzsemek, növényi tejszín, fahéj a díszítéshez
 

nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»

ismerd meg bulkshop boltjainkat»»»
 

A hamis tejbegríz elkészítése

1. 8 dl kókusztejet forraljunk fel a mazsolával és egy csipet sóval együtt. Ha szeletelhető variációt is készítünk, 2 dl kókusztejet tegyünk félre. (Így 1 liter kókusztejre lesz szükségünk, 8 + 2 dl). Ha nem akarunk szeletelhető változatot, akkor mind az 1 liter tejet forraljuk fel a mazsolával együtt.
2. A felforrt tejbe óvatosan, lassan, állandó keverés mellett csurgassuk / szórjuk bele a manióka lisztet.
A manióka hamar megfő, sűrűsödés után még picikét kavargassuk, majd húzzuk le a tűzről.
3. Hagyjuk langyosra hűlni és keverjük el benne a választott cukorféleséget, hogy a langyosra hűlt grízben el tudjon olvadni, nehogy a tálalásnál ropogjon a fogunk alatt a cukor.
4. Ízesítsük tovább citromlével, vaníliával, de tehetünk bele mokkáskanálnyi kardamomot is.
Csavarjuk bele a citromlevet. Kóstolgassuk, ízesítsük tovább saját ízlésünk szerint.
5. Tálaljuk a képen látható módokon vagy saját ötleteink alapján.
6. Ha szeletelhetővé akarjuk varázsolni, a félretett 2 dl tejben oldjuk fel az agaragart és forraljuk 1-2 percig (sűrűsödésig).
7. Amikor besűrűsödött, adjuk a megfőtt, megízesített grízhez és alaposan keverjük el benne.
8. Öntsük formázótepsibe vagy tortaformába, vonjuk be olvasztott csokival és néhány órát hűtsük le.

Megjegyzések
*Ha nem akarunk szeletelhető változatot készíteni, a teljes (1 liter) mennyiségű tejben főzzük meg a manióka lisztet.
**A grízt édesíthetjük kókusz vagy barna cukorral, sziruppal is, de kalkuláljuk be, hogy ezek a grízünk színét kissé drapposra színezik.

Jó étvágyat!

bulkshop webáruház

Hamis tejbegríz maniókalisztből vegán recept bulkshop növényi alapú plantbased

Hamis tejbegríz maniókalisztből vegán recept bulkshop növényi alapú plantbased

Hamis tejbegríz maniókalisztből vegán recept bulkshop növényi alapú plantbased

Hamis tejbegríz maniókalisztből vegán recept bulkshop növényi alapú plantbased

Hamis tejbegríz maniókalisztből vegán recept bulkshop növényi alapú plantbased

 

A hamis tejbegríz maniókalisztből recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban 
 

TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED

 

MÉG TÖBB RECEPT ITT:  ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK  |  TORTÁK  

 

bulkshop recept


                                                                                      TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA