Ilyen „süteménytekercset” akkor érdemes készíteni, ha már végképp elegünk van a sütésből vagy nincs gyakorlatunk a sütésben, mégis szeretnénk valami nagyon finomat az ünnepi asztalra. Készítsük el, ha szeretjük a sütés nélkül készült süteményeket, ha kedveljük a kesudiós (másféle diós) töltelékeket. Egyáltalán ezer oka van annak, hogy ilyen tekercset szolgáljunk fel vendégeinknek, szeretteinknek.
Jól mutat az ünnepi asztalon, szuper kávédesszert. Gyerekzsúrokra is kitűnő.
A képen látható tekercset úgy készítettük el, hogy ne álljanak tehetetlenül azok sem, akiknek nincs bivalyerős, nagyon drága turmixuk, ne kelljen bosszankodniuk amiatt, hogy a krém hozzávalóit a gépük nem bírja el, nem tudja krémesre elaprózni.
A képen látható tekercset mi kesudió töltelékkel töltöttük meg, de elkészíthető a krém dióból, mandulából is. Kérgét mi vegyes magmaradékokból készítettük, de olcsóbb változata zabpehelyből és 1-2 marék dióféléből is elkészíthető.
Hozzávalók a kesutekercs kérgéhez
1.5 -2 bögre (1 bögre = 2,5 dl) vegyes magmaradék / mandula / dió / a napraforgómag is jó / zabpehelyből is elkészíthető2 evőkanál kakaó
1/3 bögre datolyaszirup / bármilyen szirup / 1/2 bögre növényi tejben felolvasztott kókusz- vagy barna cukor / cukorpótló
1/3 bögre olvasztott kókuszzsír (lehet kicsit kevesebb, szűken mérjük)
1 leheletnyi só
Hozzávalók a krémhez
1.5 -2 bögre áztatott kesudió1/3 -1/2 bögre szirup / növényi tejben feloldott cukor / cukorpótló
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 kisebb citrom leve
növényi tej szükség szerint (a turmixhoz)
kókuszliszt vagy útifű maghéj szükség szerint (a krém sűrítéséhez)
leheletnyi só
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
ismerd meg bulkshop boltjainkat»»»
A kesutekercs elkészítése
1. Először a krémet készítsük el.Ehhez már előző éjszakára áztassuk be a kesudiót.
2. A kesudiót szűrjük és öblítsük le és minden mással együtt tegyük be a turmixgépünkbe. Ha a turmixunk nem elég erős a magok, diók őrléséhez, nyugodtan adjunk hozzá apránként annyi növényi tejet, amitől turmixolhatóvá lesz, de a lehető legkevesebbet, ami szükséges, ne öntsük túl.
3. A krémet tegyük be a hűtőbe dermedni 1 órányi időre. Amikor a hűtőből kivesszük valószínűleg hígabb lesz a szükségesnél. A túlzottan híg krémet nem igazán lehet a tekercsbe betölteni, mert tekerés közben kifolyik, kinyomódik belőle. Ennek elkerüléséhez adjunk a krémhez kb. 2 evőkanál kókuszlisztet vagy egy púpos kanál útifűmaghéjat. Keverjük össze és várjuk 15 – 20 percet, amíg a kókuszliszt vagy útifűmaghéj magába szívja a felesleges nedvességet és besűríti a krémet. Ha úgy találjuk, hogy a krém még mindig nem elég szilárd, adjunk hozzá még a választott sűrítőből.
A krémnek jól kenhetőnek, de nem betonszilárdságúnak kell lennie.
4. Kóstoljuk meg, ízesítsük tovább esetleg citromlével, vaníliával.
5. Készítsük el a kérget.
A kéreghez a magokat, dióféléket aprítsuk durvára, keverjük össze a többi hozzávalóval.
Egy sütőpapírlapon formáljunk belőle 3-4 mm magasságú téglalapot.
6. Kenjük rá a krémet.
7. A papír segítségével tekerjük fel s tegyük a hűtőbe tálalásig.
Jó étvágyat!
A kesutekercs sütés nélkül recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | KEKSZEK