Gyakran sütünk ilyen, a képeken látható kuglófot. Elsősorban azért, mert a környezetünkben élő gyerekek imádják, meg azért is, mert szinte elronthatatlan, biztosra lehet vele menni, napokig állagromlás nélkül elállna, ha a feltálalás után maradna.
Most azért sütöttük meg, hogy ajánlani tudjuk nektek valamelyik ünnepi reggelre. Jó rágondolni, érdemes érte felkelni. Illik a Karácsonyhoz, illik egy szerető családi karácsonyi reggelijéhez. Nem okvetlen kell hozzá ünnep persze, de az ünnep kivételesen jó alkalom az elkészítésére. Az alaptésztáját a korábban posztolt, nagy sikerű foszlós kalácsunktól kölcsönöztük, az elkészítés mikéntje azonban változik, olvassátok el az elkészítésnél.
Mi matcha teás kókusztejjel ettük, mert nem volt narancslekvárunk, de reméljük nektek van. Azért a kókusztejet is készítsétek el hozzá, mert az is nagyon finom.
Nem feledkeztünk meg a gluténkerülő, vegán olvasóinkról sem, a következő posztunkban egy nagyon finom, különleges, narancsos kuglóf receptjét is leírjuk. Akik érdeklődnek a gluténmentesen is elkészíthető, vegán sütemények iránt, okvetlen kattintsanak rá a következő receptünkre is.
A vegán kuglóf hozzávalói
Az előtésztához:2 dkg pizzaliszt
1 dl kókusztej
A kuglóf elkészítéséhez:
30 dkg pizzaliszt
2 dl langyos kókusztej
2 kávéskanál cukor
1 csomag porított élesztő (7 g)
1 lapos kávéskanál só
3 dkg puha (olvadt tisztán növényi) margarin
A szóráshoz:
1 bögre (2,5 dl) kakaó + 1/2 bögre porított kókuszcukor / más cukor, cukorpótló
A kókusztejhez:
1 bögre teljes zsírtartalmú, meleg kókusztej
1 lapos kávéskanál matcha tea por
1-2 evőkanál kókuszcukor / bármilyen cukor vagy cukor
1 adag növényi hab a tetejére annak, aki ezt megengedheti magának
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
ismerd meg bulkshop boltjainkat»»»
A vegán kuglóf elkészítése
1. Először készítsük el az előtésztát. 2 dkg pizzalisztet oldjuk fel az 1 dl kókusztejben. Keverjük simára és tegyük a tűzhelyre, közepes lángra, sűrítsük be. Nem kell megvárni, amíg bugyogva felfő, körülbelül 70 fokon más besűrűsödik.Az előtésztát szobahőmérsékleten langyosra hűtsük ki.
2. A többi hozzávalót, a margarin kivételével keverjük össze és dolgozzuk hozzá az időközben langyosra hűlt előtésztát is.
3. Sima felületű, a keverőtál oldalától elváló tésztát dagasszunk belőle. Ne sajnáljuk a kidolgozásra az időt és a munkát. Géppel is dolgozhatunk. A művelet 5-7 percig is eltart.
4. Amikor a tésztát kidolgoztuk, több részletben adjuk hozzá a megolvadt margarint. Ezt is alaposan, egészen a zsiradék integrálódásáig végezzük el.
5. Folpackkal letakarva kelesszük egy teljes órán át.
6. Egy gyúródeszkára terítsünk ki sütőpapírt. A sütőpapírt a kuglóf felgörgetéséhez fogjuk majd segítségül használni.
7. Lisztezzük meg a sütőpapírt és a kuglófsütőnk méretéhez igazítva nyújtsuk ki nagyjából téglalap alakúra.
8. A kinyújtott tésztát hintsük meg a kakaós porcukorral - ne spóroljunk vele.
9. A sütőpapír segítségével, a kinyújtott tészta hosszabbik oldalával indítva tekerjük fel a tésztát, mintha beiglit tekernénk fel.
10. Az összetekert tésztát emeljük át a kuglófsütőbe. Lazán takarjuk le, ismét kelesszük egy órát.
11. 180 fokos sütőben 30 percig sült a mienk. A tészta elképesztően magasra nő, különösen akkor, ha nem túl nagy a sütőedényünk.
Jó étvágyat!
A karácsonyi vegán kuglóf recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | TORTÁK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA