VEGÁN GLUTÉNMENTES RECEPT
SÜTÉSI IDŐ: 15 PERC | ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 20 PERC
KÖZEPES NEHÉZSÉGŰ RECEPT
A képeken látható kekszeket azonos metódussal, azonban kétféle lisztből készítettük.
A kekszek közül a sötétebb színű, csokival csak félig bevont keksz mandulalisztből, a világosabb színű töltött és csokival bevont kekszek kókuszlisztből készültek.
Mind a két keksz nagyon finom, de a kókuszosért egyenesen rajongtunk.
A mandulakekszek frissen a legfinomabbak, a kókuszkekszek még egy hét után is finomak, omlósak.
A mandulakekszek elkészítése egyszerű, problémamentes, de ha a kókuszkeksz elkészítése mellett döntenétek, okvetlen olvassátok el az elkészítésnél leírt tudnivalókat, a sütés után még pár órát hűteni kell ugyanis, hogy morzsálódás nélkül lehessen velük bánni.
Kekszek hozzávalói
-
25 dkg mandulaliszt (a mandulás változathoz)
-
vagy 25 dkg kókuszliszt (a kókuszos változathoz)
-
1/4 bögre (1 bögre = 2,5 dl) világos színű szirup (pl. rizs) vagy 1/4 bögre növényi tejben/vízben feloldott cukor, cukorpótló
-
1/4 bögre almaszósz tojás helyett, vagy VEGÁN TOJÁSPÓTLÓ (mi egy almából főztük)
-
1 kávéskanál (1/2 csomag) sütőpor
-
1 kávéskanál vaníliakivonat
-
esetleg mandulaaroma a mandulás kekszhez
-
1 tábla csokoládé a töltéshez és a bevonathoz
Kekszek elkészítése
1. Ha nem készen vásárolható almaszószt használunk, héjazzunk le egy almát, reszeljük le és főzzük péppé. Hűtsük ki.2. A hozzávalókból gyúrjunk formázható, nyújtható tésztát.
3. A tésztát két sütőpapír között nyújtsuk el 3-4 mm vékonyra. Pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, a leeső maradékokat nyújtsuk újra és azt is szaggassuk ki.
4. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon süssük 12-15 percig, a kókuszkekszekkel várjuk meg, amíg leheletnyit pirulni kezdenek.
5. VIGYÁZAT!! A kókuszkekszeket alaposan ki kell hűteni a töltés előtt, mert melegen még összeomlanak.
A kókuszkekszeinket a csokoládétöltelék tartja majd szilárdan. Ehhez olvasszunk étcsokit, és ezzel ragasszunk két kókuszkekszet egymáshoz. A csokival összeragasztott kókuszkekszek már szilárdak, nem omlékonyak, akár szállíthatók, csomagolhatók is. A kókuszkekszeket be is vonhatjuk a csokoládéval.
6. A mandulakekszeket kihűlés után mártsuk csokiba vagy a kókuszkekszek mintájára töltsük meg őket csokival, nutellával, mogyorókrémmel, lekvárral.
Jó étvágyat!
A karácsonyi kekszek recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
recept ajánló