A fekete szezámmag egészségre gyakorolt jótékony hatásáról, felhasználásáról előző posztjainkban többször írtunk (lásd itt), de az interneten fellelhető cikkek és ajánlások is rendelkezésre állnak, hogy meggyőződhessünk, utána olvashassunk annak, hogy miért is érdemes ezt a kicsike, fekete magot mindennapi táplálkozásunkba illeszteni.
Mi most egy kekszet készítettünk a felhasználásával.
A keksz könnyen elkészíthető, útitársként magunkkal hurcolható, éhségcsillapító, de kitűnő választás kávéhoz, fekete szezámmagból készült kapucsínóhoz, kakaóhoz is, egy pillanatnyi édes kikapcsolódás a rohanásban. Gyerekeink uzsonnás dobozában is ott a helye. A fekete szezámmag nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, a gyerekek csontfejlődését is segíti, sok más jótékony hatása mellett.
A szezámmagot nem csak az alább következő receptben használhatjuk, hanem kedvenc, gyakran sütött kekszeinkbe is keverhetjük. Tegyük mindennapossá a fogyasztását.
Hozzávalók kb. 20 db fekete szezámmagos kekszhez
A keksz nem igényel patikapontosságú méréseket, ezért a hozzávalókat nem grammra pontosított súlyban, hanem bögrével mért mennyiségekben adjuk meg. A bögre űrtartalma 2,5 dl.1 bögre (2,5 dl) apróra, de nem lisztté őrölt gluténmentes zabpehely / zabpehelyliszt
0.5 bögre mandulaliszt
1 lentojás / 1 tojásnak megfelelő tojáspótló por (Mi tojáspótlót használtunk.)
1/2 bögre pirított fekete szezámmag
4 evőkanál kókuszcukor / barna cukor / más cukorpótló
kb. 4 evőkanál almapüré*/ reszelt cukkini / 1 kisebb banán / 2 evőkanál szilvalekvár
3 evőkanál olaj / olvasztott kókuszolaj
2 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
ismerd meg bulkshop boltjainkat»»»
A fekete szezámmagos keksz elkészítése
1. Előkészületek:A fekete szezámmagot pirítsuk meg, hűtsük langyosra.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
Készítsük el a lentojást (1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz) vagy keverjük be a tojáspótlót a leírás szerint.
2. A száraz hozzávalókat, liszteket, a sütőport és a választott cukrot, édesítőt, sót és a pirított szezámmagot keverjük össze.
3. A nedves hozzávalókat, tojáspótlót, az almapürét vagy a hozzávalóknál a felsorolt alternatívák valamelyikét, az olajat szintén keverjük össze.
4. A száraz és a nedves hozzávalókat keverjük össze. A masszának kanállal adagolhatónak, kézzel formázhatónak kell lennie. Ha nedvesebb ennél, tegyünk hozzá valamelyik lisztféleségből.
5. A masszából a két tenyerünk között görgessünk golyókat, de adagolhatjuk kanállal is.
6. A kiporciózott kekszeket lapítsuk el kissé, sütés közben még nőni fognak, hagyjunk erre helyet.
7. 180 fokos sütőben 12 perc alatt sült a mienk. A kekszek a sütőből kivéve még kissé szilárdulnak. Természetesen a sütési idő függ a kekszek magasságától, a mieink körülbelül 0.5 cm magasak voltak (lásd a képet).
8. A kekszeket kihűlés után olvasztott csokiba is márthatjuk, de csoki nélkül is finomak.
Megjegyzés:
*Mi a DM- ben kapható almapürét használtuk, de könnyedén elkészíthetjük magunk is.
Egy almát héjazzunk le, kockázzuk fel, nagyon kevés vízben (1-2 evőkanál) főzzük fel, villával pürésítsük.
Jó étvágyat!
A feketeszezámos keksz recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: kekszeK | SÓS KEKSZEK