Leírás
A dióolaj saláták, levesek, szószok, desszertek, sütemények ízesítésére kiváló. Salátaszószokban jól harmonizál a kevésbé savanyú ecetfajtákkal (gyümölcsecet) és a céklával. Magas a vas, a cink és a jód tartalma, ezenkívül káliumot, magnéziumot, ként, A, B, C, D, F, P vitamin is jelentős mennyiségben fordul elő benne. A lanolinsav tartalma kedvezően hat az ízületi gyulladás kezelésére. Koleszterinszint csökkentésben is szerepet játszik. Antioxidánsokban gazdag, lassítja a bőr öregedését, gombaölő hatású, pikkelysömör ellen is hatékony lehet, ajakírként alkalmazható. Immunrendszererősítő, szív és érrendszeri problémák megelőzésében is szerepet játszhat. A dióolaj legfeljebb 9 hónapig tartható el, mivel hamar elindulnak benne a káros folyamatok. Ezért célszerű hűvös, sötét helyen tárolni, például hűtőszekrényben. A dióolajat ne süssük. Amennyiben diós ízt szeretnénk akkor dióolaj-szójaolaj 1:3 arányt használjunk.
100 gramm diógolaj tápértéke:
Energia KJ-ban: 3684
Energia Kcal-ban: 880
Zsír: 95g
- amelyből telített zsírsav: 9g
Szénhidrát: 0g
- amelyből cukor: 0g
Fehérje: 0
Só: 0g
Felbontás után napfénytől védve 2 hónapig fogyasztható.
Száraz, hűvös helyen tartandó.
Nyomokban mandulát, szezámmagot, diót tartalmazhat!
Cikkszám: 20437