Koplalás és állandó kalória számolgatás nélkül, egészségesen is lehet fogyni.
De vajon tartós lesz az eredmény?
Sokféle szénhidrát csökkentett diéta és fogyókúra található már a neten, amiknek a lényegük az, hogy lecseréljük a cukrokat és a keményítőket zöldségfélékre, magvakra, tejtermékekre és bizonyos húsfélékre.
Ahelyett, hogy belevágnánk mindenféle trendi diétába,
segítünk olyan megoldást találni, amivel a diétásnak vagy éppen tévesen egészségesnek gondolt ételeket kiválthatjuk egy valóban egészségesebb változattal.
és tartós eredményt érhetünk el
Alaposan meg kell figyelnünk magunkat, hogy mik a megszokott ételeink, miket fogyasztunk, amikről azt hihetjük, hogy segítik a diétánkat, fogyókúránkat miközben lehet épp az ellenkezőjéről gondoskodnak. Ilyenek pl. a joghurtok, ízesített müzlik, granolák, szószok, öntetek és még sok más, amik valójában könnyen helyettesíthetőek, vagy elkészíthetőek egy egészségesebb változatban. Körbejárjuk az egészséges fogyókúrás ételeket és megnézzük a házi recepteket is, valamint azt is miért lehet szükséges étrend kiegészítőket használnunk.
Szerencsére bárki, aki egészségesen szeretne diétázni - akár vegetáriánus, akár vegán - követheti az alábbi praktikákat.
Italok és joghurtok
ízesített, gyümölcsös joghurtok, joghurt italok, kész smoothiek, turmixok, shakek, kávés italok
Növényi és hagyományos változataikra is igaz, hogy diétásnak hisszük, miközben sokszor nagyon magas a cukor / szénhidrát tartalmuk. Elfogyasztásuk után nem sokkal még éhesebbek leszünk - a hirtelen vércukorszint ingadozás miatt - és újra eszünk. Kutatások szerint ezáltal még több cukros, édes dolgot kívánunk, fogyasztunk.
A joghurtok és joghurt italok esetében a diétásnak feltüntetett gyümölcsös verzióknál is figyeljünk, mert sok cukrot tartalmazhat. A natúr változatoknál is mindig ellenőrizzük az összetevőket.
Egyre több kutatási eredmény szerint bizonyos mesterséges édesítőszerektől, (mint amiket a diétás vagy nullkalóriás üdítőknél is használnak) az agyunk átverve érzi magát és elfogyasztásuk után szintén cukrosat kívánunk. Hosszú távon pedig súlygyarapodás figyelhető meg.
Egyre népszerűbbek a boltokban kapható kész smoothiek, amiket egészségesnek hiszünk, de minden esetben ellenőrizzük mennyi cukrot tartalmaznak.
Jobban járunk, ha magunk készítünk smoothiekat, smoothie tálakat, turmixokat, zabkását - ezek mind pár perc alatt elkészíthetőek.
Könnyen készíthetünk saját joghurtot - növényi joghurt házilag recept itt
Szószok, öntetek
Majonézes saláták, bolti dresszingek, salátaöntetek, szószok
A kész bolti majonézes saláták nem csak szénhidrátokban gazdagok, hanem nagy mennyiségben (közel 70%-ban) tartalmaznak olajat is, ezáltal is magasabb a kalória tartalmuk.
Egy nagy evőkanál barbecue szósz akár 16grammnyi cukrot tartalmazhat, a McDonaldsban kapható kész bbq szósz 32g kiszerelésű, abból a harmada cukor, 10g! Tudj meg többet a rejtett cukrokról az összefoglalónkból.
Összehasonlításképpen pár szósz tápétrék tartalma, amiből jól látszik, hogy egy spagetti krém, pizza krém és még bizonyos chili szószok egynegyede szénhidrátból áll.
SZÓSZOK, ÖNTETEK, KRÉMEK (Adatok 100 grammra) |
Energia kcal |
Fehérje gramm |
Zsír gramm |
Szénhidrát gramm |
---|---|---|---|---|
Barbecue szósz | 147 | 1.0 | 2.0 | 30.0 |
Chili szósz | 122 | 0.7 | 0.8 | 26.0 |
Ezersziget salátaöntet | 288 | 0.7 | 25.0 | 13.0 |
Fokhagymakrém | 109 | 2.0 | 4.0 | 14.0 |
Gulyáskrém | 125 | 1.9 | 8.6 | 7.8 |
Ketchup | 104 | 1.4 | 0.3 | 23.0 |
Majonéz | 638 | 1.2 | 68.0 | 4.8 |
Mustár | 110 | 5.0 | 6.0 | 5.0 |
Pizzakrém | 168 | 2.5 | 6.0 | 25.0 |
Spagetti krém | 158 | 2.5 | 4.6 | 26.0 |
Tormás majonéz | 303 | 1.2 | 26.0 | 14.5 |
A majonézt elkészíthetjük mi magunk is zsírmentesen, egészségesebb változatban
»»»házi majonéz recept kesudióból
»»» házi majonéz recept tofuból
»»»házi majonézes saláta napraforgómagból
Ugyanúgy legyünk figyelmesek a bolti paradicsomszószokkal, legyen konzerves vagy üveges, tanulmányozzuk át a cimkéjüket.
»»»Házi paradicsomszósz recept itt
Gyakori hibák, rossz szokások, amiket elkövetünk fogyókúra során »»»olvasd el itt
Sajtok, krémek, felvágottak
növényi sajtkrémek, kenőkrémek, vajkrémek, növényi felvágottak
SZÓSZOK, ÖNTETEK, KRÉMEK (Adatok 100 grammra) |
Energia kcal |
Fehérje gramm |
Zsír gramm |
Szénhidrát gramm |
---|---|---|---|---|
Vajkrém | 385 | 2.3 | 40 | 4.9 |
Vaj | 742 | 0.4 | 80 | 0.5 |
Trappista sajt | 352 | 23.8 | 28.2 | 0.6 |
Cheddar sajt | 404 | 22.9 | 33.3 | 3.1 |
Tejföl 20% | 207 | 2.5 | 20 | 3.8 |
Feta sajt | 264 | 14.2 | 21.4 | 4.1 |
Mozzarella sajt | 300 | 22.2 | 22.4 | 2.2 |
Mascarpone sajt | 420 | 3 | 44 | 3 |
Sok esetben a tej kiválasztásakor ügyelünk, hogy ne fogyasszunk magas zsírtartalmút,
viszont a sajtok és vajkrémek és tejföl esetében már nem vagyunk tisztában azok magas zsírtartalmával.
Jó példa erre a fogyókúra barátnak hirdetett mozzarella sajt, miközben 22,4 gramm zsírtartalma, a szénhidrát tartalma pedig közel négyszerese a trappista sajténak. Több kutatás bizonyítja, hogy a túlzott olaj fogyasztás az egyik fő okozója (főként az állati eredetűekből származó) a szív- és érrendszeri betegségeknek.
A növényi változatú sajtok, krémek, felvágottak és egyéb készítmények is ugyanúgy tartalmazhatnak rengeteg olajat és szénhidrátot, mint hagyományos társaik. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem fogyaszthatjuk őket, mindössze nagyon oda kell figyelnünk a mennyiségekre, ha fogyni szeretnénk.
Egy jól ''megpakolt'' szendvicsnél már jelentős mértékű növényi olajat, zsírt, szénhidrátot veszünk magunkhoz, ami a krémből, sajtból, felvágottból, adódik össze.
Hummus krémet, növényi sajtokat is készíthetünk mi magunk, egyszerűen, minimális olajjal, tofuból, magvakból
»»»Fokhagymás hummus krém házilag recept
»»»Házi kenőkrém, mártogatós receptek
Válasszunk egészségesebb szénhidrátokat,
ami azt jelenti, hogy fokozatosan csökkentsük majd hagyjuk el teljesen:
-
a cukrot,
-
a finomított fehér lisztes dolgokat,
-
a fehér kenyeret, tésztákat,
-
a cukros üdítőket,
-
chipseket.
Egy hagyományos kakaós csiga 100 grammonként 59gramm szénhidrátot és 24 gramm zsírt tartalmaz.
A kifli 59,1 a zsemle 57,4 gramm szénhidrátot tartalmaz.
Helyette szénhidrátforrásként fogyasszunk teljes kiőrlésű kenyeret, bulgurt, kölest, kuszkuszt, quinoat, zabot vagy rizst, barna rizst.
A megfelelő szénhidrát bevitel segít csökkenteni az étvágyat és hosszabban tartó telítettség érzetet okoz. Mivel nem érezzük magunkat rövid időn belül újra éhesnek, ezért nem is fogyasztunk el annyi plusz kalóriát.
NEM KELL TELJESEN LEMONDANUNK A TÉSZTÁKRÓL,
MERT A TÉSZTAFOGYASZTÁS ÖNMAGÁBAN NEM VEZET TÚLSÚLYHOZ, VISZONT MINŐSÉGI SZÉNHIDRÁTOT KELL VÁLASSZUNK.
Tészták, amiket választhatunk: rizstészta, üvegtészta, durum tészta, gluténmentes tészta,
Ezek a tészták mind kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint hagyományos társaik, tojásmentesek, valamint alacsonyabb a glikémiás indexük is.
»»»BARNARIZS TÉSZTA GLUTÉNMENTES
»»»SOBA TÉSZTA »»»TÁPIÓKA TÉSZTA
Figyeljünk rá, hogy hagyjuk el a hagyományos cukrokban bővelkedő szószokat, mint a ketchup, barbecue szósz, majonéz, és a zsíros tésztaszószokat.
A glikémiás index az élelmiszerek fontos jellemzője,
mely 0-tól 100-ig egy számmal jellemzi az élelmiszereket, aszerint, hogy mekkora mértékben és milyen gyorsan emelik meg a vércukorszintet. Minél nagyobb vércukorszint emelkedést okoz egy élelmiszer, annál nagyobb a glikémiás indexe.
Erre a szervezet nagyobb inzulintermeléssel reagál, hogy szabályozni tudja a vércukor szintet, ami azután hirtelen esik vissza ingadozó vércukorszintet okozva.
A visszaeső vércukorszint hamar éhséget okoz,
mely ismételt evésre kényszeríti az embert és az ördögi kör folytatódik, mely gyors elhízáshoz vezet. Az ingadózó vércukorszint az elhízás mellett számos egészségügyi probléma forrása is többek között szív és érrendszeri megbetegedéseké, valamint a cukorbetegségé is.
ZÖLDSÉGEK
Zöldségekből nagyon széleskörű választék tárul elénk, rengeteg salátát és zöldségkeveréket készíthetünk és
nem kell azon aggódnunk, hogy éhesek leszünk utána egyől.
Sokaknak a saláta szó hallatán csak pár zöld levél jut eszükbe üresen, és már látják is maguk előtt ahogy szomorúan eszik a leveleket és máris éhesek.
Szerencsére saláta és saláta között nagy különbség van.
Az ábrán felfelé a szénhidrátokban gazdagabb, míg lefelé a kevesebb szénhidrát tartalmú zöldségeket láthatjuk.
KÖNNYEN ÉS GYORSAN KÉSZÍTHETÜNK NÖVÉNYI EGYTÁLÉTELEKET,
amikhez friss zöldeket, reszelt vagy szeletelt zöldségeket, pirított vagy párolt zöldségeket kombinálhatunk vegyesen jackfruittal, tofuval, szejtánnal, banánvirággal, amihez még köret mixeket is adhatunk pl. quinoa, köles, rizs.
Vitamin és ásványi anyag valamint magas rost tartalmuk miatt jótékonyan hatnak az anyagcserére.
Az egytálétel költeményhez még hozzáadunk áztatott vagy pirított magvakat, superfoodokat (chia mag, kendermag, lenmag, goji bogyó) valamint hidegen sajtolt olajokat, akkor
A SZERVEZETÜNK SZÁMÁRA MINDEN SZÜKSÉGES TÁPANYAGOT MEGADUNK, AMIVEL BIZTOSÍTHATJUK EGÉSZSÉGÜNKET, ÉHEZÉS NÉLKÜL.
FIGYELJÜNK ODA A ZSÍRBEVITELRE, NÖVÉNYI ÉTREND ESETÉN IS
A növényi helyettesítő termékeknél, mint a növényi sajt, sajtkészítmények, vajkrémek, kenőkrémek és tejföl esetében is nagyon oda kell figyelni a zsírtartalomra. Habár ezek a termékek egészségesebbek, mint a hagyományos állati eredetű változatok, a diétánknak és a vonalainknak nem tesznek jót, ha sokat fogyasztunk belőlük.
Mértékkel ehetünk növényi sajtot, növényi krémeket, magvakat, mogyoró vajat, avokádót, nagyon magas kakaó tartalmú és cukormentes étcsokoládét.
Azt már tudjuk, hogy zsíros ételeket ne fogyasszunk, ha fogyókúrázunk, de ugyanakkor ne essünk át a ló túlsó oldalára se. A nulla zsírfogyasztás árt a szervezetünknek, bőrünknek, hajunknak és erőnlétünknek. A zsírban oldódó vitaminok számára is szükséges, hogy fogyasszunk valamennyi zsírt. Válasszunk hidegen sajtolt növényi olajokat, mint a lenmagolaj, kendermagolaj, dióolaj.
OLAJOK
A hidegen sajtolt olajok kiváló forrásai a telítetlen zsírsavaknak és az esszenciális zsírsavaknak. Ezek a zsírsavak nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Mivel a hidegen sajtolás során nincs magas hőmérséklet, ezért élettani hatás szempontjából ezek az olajok sokkal értékesebbek, mint a hőkezelt társaik.
Az esszenciális zsírsavakat a szervezetünk nem tudja önállóan előállítani, ezért ennek beviteléről nekünk kell gondoskodni az étrendünk során.Ilyen pl. az Omega 3 és 6 zsírsavak azok, amelyek nem hízlalnak ám az anyagcserét felpörgetik, rendkívül egészségesek. Ilyen a hidegen sajtolt kendermagolaj és a hidegen sajtolt lenmagolaj
NAPI 1 EVŐKANÁL HIDEGEN SAJTOLT NÖVÉNYI OLAJ REGGEL, ÉHGYOMORRA
az ajánlott fogyasztási mennyiség
AZ OLAJOK LEGJOBBAN ÚGY FEJTIK KI POZITÍV HATÁSUKAT, HA ÉHGYOMORRA FOGYASZTJUK ŐKET.
Tudj meg többet az olajokról:
Gyümölcsök
Gyümölcsöket is mértékkel fogyasszunk, és inkább kora délutánig fogyasszuk, este már ne. Lehetőleg az étkezéseket ne fejezzük be gyümölcsökkel, vagyis ne együnk a főételekkel együtt gyümölcsöket, mert azok hamarabb indulnak erjedésnek a gyomrunkban.
Összehasonlításképpen itt található 85grammnyi gyümölcsfélék cukor és kalóriatartalma
- Málna: 3,7 g / 44 kalória
- Eper: 4,1 g / 27 kalória
- Ribizli: 4,2 g / 37 kalória
- Papaya: 5 g / 34 kalória
- Görögdinnye: 5,3 g / 25 kalória
- Grapefruit: 5,9 g / 36 kalória
- Nektarin: 6,7 g / 37 kalória
- Őszibarack: 7,1 g / 33 kalória
- Narancs: 8 g / 40 kalória
- Sárgabarack: 7,8 g / 42 kalória
- Szilva: 8,4 g / 39 kalória
- Körte: 8,4 g / 49 kalória
- Ananász: 8,4 g / 42 kalória
- Fekete áfonya: 8,4 g / 49 kalória
- Alma: 8,8 g / 44 kalória
- Mandarin: 9 g / 45 kalória
- Kiwi: 9,2 g / 56 kalória
- Banán: 10,4 g / 76 kalória
- Cseresznye: 10,9 g / 54 kalória
- Gránátalma: 11,6 g / 70 kalória
- Mangó: 12,7 g / 60 kalória
- Szőlő: 13,8 g / 57 kalória
- Füge: 13,8 g / 62 kalória
Miért érezzük magunkat állandóan éhesnek és mit lehet tenni? »»»olvasd el összefoglalónkat
HIDRATÁLJUNK
A nem megfelelő folyadékbevitelnek köszönhetően a vér besűrűsödik, aminek olyan ismert tünetei lehetnek, mint a fejfájás vagy a migrén és az állandó fáradtság. A szervezetünk így nem tudja megfelelően ellátni a feladatait, beleértve a méregtelenítést, fogyást is.
Az egyszerű módja a plusz kilók leadásának, hogy ha több tiszta vizet iszunk.
Egy jó módszer, ha óránként iszunk pár kortyot és nem várjuk meg, amíg szomjasak leszünk. Ha már szomjúság érzetünk van, az már a kiszáradás egyik jele, ezért mindig vigyünk magunkkal egy palack vizet, és munka közben is tartsunk egyet szem előtt.
A megfelelő folyadékfogyasztás azt jelenti, hogy folyamatosan hidratáljuk a testünket, és nem egyszerre iszunk sokat. (A nagy mennyiségben bevitt folyadék megterheli a veséket)
Semmiképp se helyettesítsük a vizet üdítőkkel, amelyek cukrot és egyéb adalékanyagokat tartalmaznak amik nem tesznek jót szervezetünknek és csak gyomorégéshez vezetnek.
Ezekkel inkább csak a kalória bevitelünket növeljük.
PIHENTETŐBB ALVÁS
Tudtad? Az alváshiány túlsúlyt is okozhat
Alváshiány esetén felborul az étvágyat szabályozó hormonok egyensúlya, amitől éhesebbnek érezzük magunkat.
Több stresszhormon termelődik a szervezetben, ami lenyomatot hagy a testünkben és ártalmas a szívre, valamint következménye lehet magas vérnyomás. Hajlamosabbak leszünk a szívbetegségekre.
A pihentető és megfelelő alvásminőség tehát nem csak az egészségünk és fiatalságunk megőrzése miatt fontos.
Ha már betartjuk a diétát, akkor gyorsíthatunk is rajta természetes és egészséges növényi vagy egyéb kivonatokkal, táplálék kiegészítőkel.
vitaminok
amikre szükség van a fogyáshoz is
Pontosabban az egészséges életmód alapja, hogy szervezetünk megkapja a számára fontos vitaminokat, mint a magnézium, kalcium, vas, B-vitaminok.
- A D-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges csontozathoz és segít a csontképződésben, azzal, hogy fokozza a kalcium felszívódását.
- E-vitamin felelős a folyadékháztartásért, a sejtfalak épségért, a szénhidrát-, fehérje,- és zsíranyagcserében is. Hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához.
- Az idegrendszerünk épségéért a B-vitaminok is felelősek, valamint az alapvető anyagcsere folyamatok állandó résztvevői, de egyes fajtái más-más funkciókat is betöltenek. »»»B12 vitamin
- A C-vitamin immunerősítő hatása mellett hozzájárul az elasztin és a kollagén képzéséhez.
- A magnézium nélkülözhetetlen a sejtek működéséhez, a jó emésztéshez, az izmok aktivitásához valamint az energia termeléséhez. Ez az egyik legfontosabb a szervezetünk által használt ásványi anyag. A magnézium felelős az idegrendszer karbantartásáért, a csontok erősítéséért és az immunrendszer egészségének megőrzéséért is. Hiánya negatívan hat a teljesítményünkre.
Ahhoz, hogy minden vitamint megkapjon a szervezetünk érdemes multivitamint és táplálék kiegészítőket fogyasztanunk.
Chlorella alga:
A chlorella algát szuperélelmiszernek is nevezik, mivel tartalmazza a szervezet számára legfontosabb tápanyagokat.
Gazdag fehérjében, vitaminokban, enzimekben, mikroelemekben, rostokban, klorofillban és karotinoidokban.
Magas a klorofill tartalma is. Immunrendszer erősítő és méregtelenítő hatású, csökkenti az inzulinérzékenységet, vastartalmából kifolyólag vértisztító, vérfrissítő hatása is van. Csökkentheti a vérnyomást és a sebgyógyulást is elősegíti.
Antioxidáns összetevői nagy szerepet játszanak az egészség megőrzésében.
A chlorella az egyik leggazdagabb magnézium forrás. A magnézium nagymértékben hozzájárul a szív és immunrendszer működéséhez, az izmok erősítéséhez és lazításához továbbá a mentális egészséghez is.
zöld kávé
A zöld kávé a le nem pörkölt kávébab kivonata, melynek a legfőbb hatóanyaga a - pörkölés során egyébként lebomló - klorogénsav, mely fokozza a zsírégetést.
Az anyagcsere gyorsításáért egy antioxidáns, a klorogénsav felelős. A pörkölt kávéban alig található klorogénsav, mert a pörkölés során a hőhatás következtében elpusztul. Tehát a zöld kávéban még jelenlévő antioxidáns jelentősen elősegíti a fogyást, így hatékonyan segít a felesleges kilók leadásában
»»»ZÖLDKÁVÉ KAPSZULA / ZÖLDKÁVÉ ŐRLEMÉNY
SPIRULINA ALGA
A spirulina szinte az összes, az emberi szervezet számára szükséges és nélkülözhetetlen vitamint, ásványi anyagot, aminosavat, enzimet és fehérjét könnyen emészthető, természetes formában tartalmazza. Rostban gazdag így, hozzájárul az egészséges bélműködéshez is. Helyreállítja a bélflórát, antibakteriális hatással bír.
útifű maghéj
Psyllium husk (útifű maghéj) megnyugtatja és kitisztítja az emésztőrendszert. Magas rosttartalma révén csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet, tisztítja a nyirokrendszert, enyhíti a fáradtságot, csökkenti az éhségérzetet
A ZÖLDBANÁNLISZT
Egyfajta rezisztens keményítőt tartalmaz, melyet szervezetünk rostként kezel, ezáltal a vele készített ételekből kevesebb kalóriát nyerünk ki. TELTEBB, JÓLLAKOTTABB ÉRZÉST BIZTOSÍT.
HOGYAN MŰKÖDIK? JÓ HÍR A FOGYÓKÚRÁZÓKNAK ÉS CUKOR KERÜLŐKNEK
A burgonyában, a hagyományos kenyér- és tésztafélékben lévő keményítő hamar feldolgozódik a vékonybélben és így glükózként kerül a vérbe. A vércukorszint ingadozásának következtében lép fel a gyakori éhség érzet, ezért a hagyományos keményítő tartalmú ételek fogyasztása után rövid időn belül újra éhesek leszünk.
A rezisztens keményítő esetében a cukor sokkal lassabban kerül a vérbe, mert nem mind a vékonybélben emésztődik meg, így az inzulinszint sem emelkedik túlzottan vagy hirtelen. Emiatt van, hogy vércukorszintünk sem esik le étkezés után olyan gyorsan, vagyis kevésbé leszünk éhesek.
Emésztő enzimek
Ha az emésztésünk hiányos vagy nem megfelelő, akkor a vitaminok és a tápanyagok nem tudnak megfelelően felszívódni, így nem jutunk hozzá a számunkra értékes és tápláló dolgokhoz, amik szükségesek egészségünkhöz. A szénhidrátok helytelen vagy hiányos emésztése számos olyan tünetet okozhat, mint a felfúvódás, émelygés, alacsony energiaszint és egyéb emésztési problémák. A zsírok megfelelő lebontásával a zsírban oldódó vitaminok, mint az A, E, és K, hatékonyabban szívódnak fel a bélből.
A természetes emésztőenzimek és emulgeálószerek kiválóan segítik az emésztési folyamatainkat, melyeket trópusi gyümölcsökből, mint a papaya és ananász vonnak ki.