Leírás
Tökmagliszt
A héjától megtisztított tökmagból hidegsajtolással kipréselik az olajat. A visszamaradó magot finomra őrlik, ez a tökmagliszt. Jellegzetes illata és íze számos étellel harmonizál, sok ételhez felhasználható. Magas fehérjetartalma miatt a vegetáriánusoknak és a vegánoknak is kitűnő fehérjeforrás.
Régebben a tököt gyógyító növényként tartották számon, mert E- és C-vitamin forrás, rengeteg benne a magnézium és a kálium, ugyanakkor antioxidánsokban is bővelkedik. Kicsi a zsírtartalma, és kalóriában is szegény.
A tökmaglisztnek magas a rost- és a fehérjetartalma, alacsony a zsír- és szénhidráttartalma. A tökmagliszt magas magnéziumtartalma miatt jótékonyan hat az idegrendszeri folyamatokra is. Ahogy a tökmag, úgy a tökmagliszt is jó E-vitamin forrás. Az E-vitamin jótékony hatású a szív- és érrendszeri panaszokra.
A tökmagliszt sokoldalúan felhasználható, kenyerek és péksütemények, pogácsák sütésére egyaránt alkalmas. Hagyományos ételek készítésénél a búzalisztet tökmagliszttel helyettesíthetjük. Keverhetjük műzlibe, süteményeket, tésztákat dúsíthatunk vele. Érdemes kipróbálni panírozáshoz is (tökmagliszt – felvert sózott tojás – újból tökmagliszt).
A tökfélék általában Észak-Amerika déli részéről, Közép-Amerikából, a trópusokról származnak.
100 gramm tökmagliszt tápértéke:
Energia KJ-ban: 1479Energia Kcal-ban: 352
Zsír: 7,2g
- amelyből telített zsírsav: 3,11g
Szénhidrát: 4,31g
- amelyből cukor: 3,95g
Fehérje: 61,76g
Só: 0g
Recept: tökmaglisztes fasírtgolyócskák
Hozzávalók:
- 1 csésze tökmagliszt
- 1 csésze zabkorpa
- 1 csésze zabpehely
- 3/4 csésze durvára tört napraforgómag
- 1/2 csésze szezámmag
- 1 csésze darált dió vagy mandula
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 mokkáskanál fűszerpaprika
- só, bors
- 3 evőkanál olaj
Elkészítés:
A hozzávalókat keverjük össze, és tegyünk hozzá kevés vizet, hogy formázható legyen. Pihentessük fél órát, majd formázzunk kis gombócokat és 200 fokra előmelegített sütőben süssük meg őket.
cikkszám: 20120