Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Bulgurgombóc zöldfűszeresen, paradicsommártásban recept

   
Egyszerű, olcsó, könnyű, mégis laktató, akár kimaradt bulgurból is gyorsan elkészíthető vegetáriánus / vegán főétel.

Egy korábbi főzés után maradt egy csészényi főtt bulgurunk. Már két napja rakosgattuk a hűtőben, aztán jött az ötlet, hogy készítsünk belőle „paradicsomos húsgombócot”, mindenevő korunkban azt nagyon szerettük. 

A bulgurgombócok elkészítésénél a kertben frissen növekvő zöldfűszereinkből használtunk, de használhatunk hozzá szárított fűszereket is. Ilyenkor nyáron gyakran vásárolunk a piacon is zöldfűszereket, kis darab folpackba tekerve, apróra vágva le is tudjuk fagyasztani.

Mi úgy éreztük, hogy ehhez a paradicsomos ételhez a bazsalikom, oregánó, kakukkfű illik a legjobban. Fokhagyma, hagyma is került bele bőven. Ezek segítettek feldobni a bulgur semleges ízét és finommá varázsolni a paradicsomszószt.

Hozzávalók 10 szem gombóchoz

1 bögre főtt bulgur

A bulgur elkészítésének mikéntjéről nézzétek meg korábban készült videónkat:



2 evőkanál csicseriborsóliszt

1 tojás / tojáshelyettesítő
2 evőkanál étolaj (bármelyik a Bulkshopban kapható) / 1 evőkanál kókuszzsír
1 fél maréknyi bazsalikomlevél összevágva
1 fél maréknyi oregánólevél összevágva
2-3 gerezd fokhagyma átpréselve (ízlés szerint)
1/2 hagyma apróra vágva
1 kávéskanál (vagy több)
1 evőkanál sótlan ételízesítő
sós víz a gombócok főzéséhez



Hozzávalók a paradicsommártáshoz

3 evőkanál sűrített paradicsom
1/2 hagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma átpréselve
1 fél maréknyi bazsalikomlevél összevágva
3 szál kakukkfű levelei és virágai
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 dl növényi tej/tejszín (zsíros kókusztejet használtunk)
A kókusztej egyszerű elkészítését lásd a receptek között.
1-2 evőkanál étolaj / 1 evőkanál kókuszzsír
1 evőkanál barna cukor / kókuszcukor / bármilyen cukorpótló
1 nagy csipet só

Elkészítés

1. A gombóc elkészítése:
A hozzávalókat gyúrjuk össze, formázzuk gombóccá és sós vízben főzzük ki.
A gombócok akkor vannak készen, ha felúsznak a főzővíz tetejére.

2. A paradicsomszósz elkészítése:
Az olajon kissé pároljuk meg a hagymát és a fokhagymát. Tegyük hozzá a paradicsomot, öntsük fel a tejjel.
Egyet forraljunk rajta, vegyük le a tűzről és öntsük át a turmixba.
Minden mást dobáljunk bele a turmixba, a keményítőt is ide tegyük.
Turmixoljuk meg, ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még tejet vagy vizet.
Az összeturmixolt masszát tegyük vissza a főzőedénybe és forraljunk rajta egyet.
Tegyük bele a kifőtt gombócokat és melegítsük át.

A receptek között található bulgurpogácsa a fent leírt paradicsomszósszal szintén köríthető.
Nézzétek meg más bulgurból készült ételeinket is: a bulgur oldalán alul.

Jó étvágyat!





A bulgurgombóc zöldfűszeresen, paradicsommártásban recept 
hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés