Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Bulgurgombóc zöldfűszeresen, paradicsommártásban recept

   
Egyszerű, olcsó, könnyű, mégis laktató, akár kimaradt bulgurból is gyorsan elkészíthető vegetáriánus főétel.

Egy korábbi főzés után maradt egy csészényi főtt bulgurunk. Már két napja rakosgattuk a hűtőben, aztán jött az ötlet, hogy készítsünk belőle „paradicsomos húsgombócot”, mindenevő korunkban azt nagyon szerettük. 

A bulgurgombócok elkészítésénél a kertben frissen növekvő zöldfűszereinkből használtunk, de használhatunk hozzá szárított fűszereket is. Ilyenkor nyáron gyakran vásárolunk a piacon is zöldfűszereket, kis darab folpackba tekerve, apróra vágva le is tudjuk fagyasztani.

Mi úgy éreztük, hogy ehhez a paradicsomos ételhez a bazsalikom, oregánó, kakukkfű illik a legjobban. Fokhagyma, hagyma is került bele bőven. Ezek segítettek feldobni a bulgur semleges ízét és finommá varázsolni a paradicsomszószt.

Hozzávalók 10 szem gombóchoz

1 bögre főtt bulgur

A bulgur elkészítésének mikéntjéről nézzétek meg korábban készült videónkat:



2 evőkanál csicseriborsóliszt

1 tojás
2 evőkanál étolaj (bármelyik a Bulkshopban kapható) / 1 evőkanál kókuszzsír
1 fél maréknyi bazsalikomlevél összevágva
1 fél maréknyi oregánólevél összevágva
2-3 gerezd fokhagyma átpréselve (ízlés szerint)
1/2 hagyma apróra vágva
1 kávéskanál (vagy több)
1 evőkanál sótlan ételízesítő
sós víz a gombócok főzéséhez



Hozzávalók a paradicsommártáshoz

3 evőkanál sűrített paradicsom
1/2 hagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma átpréselve
1 fél maréknyi bazsalikomlevél összevágva
3 szál kakukkfű levelei és virágai
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 dl növényi tej/tejszín (zsíros kókusztejet használtunk)
A kókusztej egyszerű elkészítését lásd a receptek között.
1-2 evőkanál étolaj / 1 evőkanál kókuszzsír
1 evőkanál barna cukor / kókuszcukor / bármilyen cukorpótló
1 nagy csipet só

Elkészítés

1. A gombóc elkészítése:
A hozzávalókat gyúrjuk össze, formázzuk gombóccá és sós vízben főzzük ki.
A gombócok akkor vannak készen, ha felúsznak a főzővíz tetejére.

2. A paradicsomszósz elkészítése:
Az olajon kissé pároljuk meg a hagymát és a fokhagymát. Tegyük hozzá a paradicsomot, öntsük fel a tejjel.
Egyet forraljunk rajta, vegyük le a tűzről és öntsük át a turmixba.
Minden mást dobáljunk bele a turmixba, a keményítőt is ide tegyük.
Turmixoljuk meg, ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még tejet vagy vizet.
Az összeturmixolt masszát tegyük vissza a főzőedénybe és forraljunk rajta egyet.
Tegyük bele a kifőtt gombócokat és melegítsük át.

A receptek között található bulgurpogácsa a fent leírt paradicsomszósszal szintén köríthető.
Nézzétek meg más bulgurból készült ételeinket is: a bulgur oldalán alul.

Jó étvágyat!





A bulgurgombóc zöldfűszeresen, paradicsommártásban recept 
hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés