Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Az inaktív étkezési élesztő előnyös hatása a vércukorszintedre

Az étkezési élesztő talán az egyik leginkább élet-átalakító étel a növényi alapú táplálkozást követők számára. Ez a megfizethető, könnyen használható pehely rászórható bármire, hogy igazi sajtos ízt teremtsünk anélkül, hogy szükség lenne bármiféle feldolgozott vegán sajt alternatívákra. 

Talán nem olvad ugyanúgy a pizza tetején, de egy olyan lenyűgöző sajtízt ad, hogy ezzel nem is törődünk majd. Rendszerint mindenhez használható: salátákhoz, wrapokhoz, szendvicsekhez, szószokhoz, öntetekhez, burgerekhez, sült krumplira szórva sütés előtt, sült zöldségekre szórva, humuszhoz, és bármi máshoz, amihez eszünkbe jut.

De az étkezési élesztő nemcsak az étel ízesítéséhez hasznos. Habár mindenképp egy sztár az ízesítés területén, de hihetetlenül egészséges is bárki számára, főleg a növényi alapon étkezőknek vagy azoknak, akik magas vércukorszinttel küzdenek.

De először is nézzük meg, mi szükséges az egészséges vércukorszinthez? Együnk elég friss, alacsony glikémiás indexű ételt, együnk rendszeresen, építsünk be megfelelő gyulladáscsökkentő fehérjéket az étkezésünkbe, és fogyasszunk napközben egy kis zsírt; ezek mind döntőek, hogy gondoskodjunk a vércukorszintünkről.

Ezek a fő szabályok, amelyek segítenek megakadályozni a vércukorszint ingadozását, az intenzív, cukor utáni vágyakozást, és megelőzni azokat a tüneteket, amelyek a vércukor inagdozásával járnak együtt, mint a levertség, félelem, fáradtság és fejfájás. Azonban szükséges, hogy speciális tápanyagokra is fókuszálj, hogy gondját viseld a vércukorszintednek.

A legtöbb tápanyag, ami az egészséges vércukorszinthez kell, elegendő mennyiségben megtalálható a normális, növényi alapú összetevőkben. Néhány másik is, mint például az étkezési élesztő, tartalmazza a megfelelő tápanyagokat, mindezt néhány evőkanálnyi adagban.

Nézd meg, mit tehet érted az étkezési élesztő, amellett hogy kielégíti a sajt utáni vágyadat.

1, Komplett fehérjeforrás

Azt mondják, az aminosavak az élet építőkövei. Fehérjéket alkotnak a testünkben, amelyek a mentális egészségünk és anyagcserénk szinte minden aspektusát támogatják. Az aminosavak segítenek a vér glükózszintjének a szabályozásában is, hogy megakadályozzák a vércukorszint kilengését, és hozzájárulnak, hogy az elfogyasztott szénhidrátok lassabban emésztődjenek, ha kombináljuk a fehérjét a szénhidráttal az étkezés során. Az inaktív étkezési élesztő nemcsak hogy kitűnő forrása az aminosavaknak, de egy teljesértékű fehérjeforrás. Tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, amelyeket a testünk nem képes maga előállítani, emellett az összes olyan aminosavat is, amelyeket a testünk elő tud állítani. Két evőkanálnyi étkezési élesztő 8 gramm fehérjét tartalmaz, ami ugyanaz a mennyiség, mint amit egy fél bögre bab vagy hüvelyes tartalmaz. Ugyanakkor a két evőkanálnyi mennyiség mindössze 45 kalóriát tartalmaz, ami az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú fehérjeforrássá teszi.

2. Rost

A rost egy másik hasznos tápanyag, ami segít csökkenteni a természetes cukrok véráramba történő felszívódását az ételeinkből. Ugyanakkor kisöpri az ártalmas zsírokat, koleszterint és méreganyagokat is, így segítve a szívünk egészségét. Két evőkanál étkezési élesztő 4 gramm rostot tartalmaz, ami megegyezik 1/3 bögre zabpehely, 1/2 bögre brokkoli és másfél bögre főtt kel rosttartalmával. Nem rossz, ugye? De emellett persze kell fogyasztani a zöldségeket is, hiszen egy nap 25-30g rostra van szükségünk az egészségünk fenntartásához.

3. Ásványi anyagok

Az étkezési élesztő jó forrása számos ásványi anyagnak is, amelyek közrejátszanak az egészséges vércukorszint fenntartásában, mint pl. a magnézium vagy a cink. Különösen a magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag a vércukor szempontjából. Ez az ásványi anyag csaknem 400 különböző folyamatban vesz részt a testünkben, és döntő fontosságú, hogy egészségesen tartsuk a szívet, az anyagcserét, a csontokat, az emésztőrendszert, de még a mentális egészéget is. A legjobb magnéziumforrások között szerepelnek: babok, gabonák, zöldségek, hüvelyesek és például a kakaó- és kávébabok, mandula, kesudió, kókuszdió, avokádó, és néhány más gyümölcs és zöldség. Az étkezési élesztő 24mg magnéziumot tartalmaz, ami tetemes mennyiség ilyen kis adag esetében (2 evőkanál). A cink egy másik fontos anyag, ami az élesztőben megtalálható. A cink fontos szerepet játszik a szénhidrátok harmonikus anyagcseréjében, abban, hogy a test üzemanyagként hasznosítsa azokat. Ez nemcsak a vércukorszint szempontjából kiemelkedően fontos, de az általános energiaszint, az immunrendszer egészsége, és a testsúly szempontjából is. Az étkezési élesztő a napi szükséges cinkmennyiség 20%-kát tartalmazza, 3mg-ot csak két evőkanálnyi mennyiségben.

4. B vitaminok

A B vitaminok nemcsak abban segítik a testet, hogy a szénhidrátokat energiaként használja, de ennek eredményeként segítenek elkerülni a vércukorszint ingadozást is. Ez egyik leginkább ismert előnye az étkezési élesztőnek, hogy gazdagon tartalmaz B vitaminokat. Két evőkanál tartalma: 9,6mg tiamin (640%), 9,7mg riboflavin (570%), 56mg niacin (280%), 9,6mg B6 vitamin (480%), 240mg folsav (60%), 1mg pantoténsav (10%) és 7,8mg B12 vitamin (130%).

5. Alacsony glikémiás index

Az étkezési élesztő nem tartalmaz hozzáadott cukrot, és egy nagyon alacsony szénhidráttartalmú étel. 5 gramm szénhidrátot tartalmaz, amiből 4 gramm rost, amelynek nincs negatív hatása a vércukorszintre, és emésztetlenül hagyja el a testet. Az alacsony glikémiás indexű ételek, nem okoznak hirtelen vércukorszint emelkedést.


Hogy a vércukorszintet a legjobban karbantartsuk, étkezzünk változatosan, fogyasszunk teljes értékű, rostban gazdag, növényi alapú élelmiszereket, és amennyire lehet hagyjuk ki a feldolgozott élelmiszereket.

Keresés