Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Kakaópor, magas zsírtartalmú, holland 20-22%, 250g
1.590 Ft (1.252 Ft + ÁFA - webes és bolti ár)

Kakaópor, magas zsírtartalmú, holland 20-22%, 250g

1.590 Ft (1.252 Ft + ÁFA - webes és bolti ár)
Átlagos értékelés: 1
Elérhetőség: Raktári és bolti készleten

Kakaópor (holland, alkalizált). Zsíros, kakaópor 22-24% kakaóvaj tartalommal. Ezt a cukrozatlan kakaóport kifejezetten sütéshez javasoljuk. Kedvező tulajdonságainak köszönhetően ideális minden kakaós és csokoládés sütemény elkészítéséhez. A sütés mellett természetesen desszertek, forró csoki, kakaós italok készítéséhez is kiválóan használható. Az alkalizált kakaópor esetén intenzívebb a csokoládés illat és kevésbé keserű az íz.

Leírás

Kakaópor (zsíros, holland, alkalizált) kakaópor alkalizált, magas (20-22%) kakaóvaj tartalommal - bulkshop

Zsíros, alkalizált kakaópor 22-24% kakaóvaj tartalommal.

Ezt a cukrozatlan kakaóport kifejezetten sütéshez javasoljuk. Magas kakaóvajtartalmának, intenzív barna színének és telt ízének köszönhetően ideális minden kakaós és csokoládés sütemény készítéséhez. A sütés mellett természetesen desszertek, forró csoki, kakaós italok készítéséhez is kiválóan használható. Az alkalizált kakaópor esetén intenzívebb a csokoládés illat és kevésbé keserű az íz.

Felhasználási javaslat kakaóital készítéséhez:

Keverjünk össze egy kiskanálnyi kakaóport és kétszer annyi cukrot (cukorpótlót) egy bögrében. Adjunk hozzá kevés hideg növényi italt vagy vizet és keverjük simára. Keverés közben hígítsuk fel forró növényi itallal.

A különböző kakaóporokról bővebben


Ha erős csokoládé ízt szeretnénk kekszeinkben, tortáinkban, pitéinkben vagy pudingjainkban, akkor a kakaóporhoz fordulunk. Nagyobb arányban tartalmaz kakaó ízű anyagokat, mint a csokoládé bármi más formája. Tehát intenzívebb csokis ízt kapunk.
Sütés során eldönthetjük, hogy normál vagy alkalizált (holland) kakaóport használjunk, és a két fajtán belül is vannak változatok. Sokan esküsznek a holland kakaóporra, és állítják, hogy gazdagabb és mélyebb csokoládést íz varázsol.

Miben különböznek a kakaóporok?

A kakaóporok esetében különbségek adódnak a szín, az íz, a zsírtartalom és a savasság tekintetében. Sütés során másként viselkedik az egyik és másik, másfajta állagot, ízt és megjelenést kölcsönöz az elkészült finomságoknak.

Zsírtartalom

Alacsony és magas zsírtartalmú variációk előfordulnak a normál és az alkalizált (vagy más néven holland) kakaóporok esetén is. A zsírtartalom attól függ mennyi kakaóvaj marad a porban. Az alacsony zsírtartalom esetén 10-12% zsírtartalomról magas zsírtartalom esetén pedig 20-24% zsírtartalomról beszélhetünk.
Alacsony zsírtartalmú kakaóport olyan termékekhez vagy receptekhez érdemes használni, melyeknek már amúgy is nagy az egyéb zsírtartalma.

A zsírtartalom hatása az ízre

A zsírtartalom gazdagítja és fokozza az ízt. Sütés során abban is segít, hogy a sütemények nedvesebbek és puhábbak legyenek. Az alacsony zsírtartalmú kakaóporral készült sütemények ezzel szemben – bár elfogadhatóak – szárazabbak voltak. A 22-24%-os kakaóvaj tartalmú kakaóporral készült sütik ízét az emberek általában jobban kedvelik, mivel gazdagabb, nedvesebb és ízesebb sütemények készülnek velük.
Minél kisebb a zsírtartalom a kakaóporban, annál nagyobb a keményítőtartalma. A keményítő pedig nedvességet szív magába. A kakaóporban lévő keményítő saját súlyának megfelelő nedvességet tud felszívni. Összehasonlításként a liszt saját súlyának nagyjából 60 százalékát képes felszívni nedvességből. Ezért is lesznek szárazabbak az alacsonyabb zsírtartalmú kakaóporral készült sütemények, mivel magasabb arányban tartalmaznak nedvességet elszívó keményítőt.

Savasság

A savasság hatással van a kakaópor ízére, arra, hogy mennyire jól vagy rosszul oldódik folyadékban, és befolyásolja azt is, hogy milyen a por színárnyalata. A kevésbé savas kakaópor sötétebb színű, és jobban oldódik.
A normál kakaópor megtartja természetes savasságát, világosabb a színe, és a csokoládé ízében erősebben jelenik meg a keserű és a savanyú íz. A holland (vagy alkalizált) kakaóporok egy lúgosító folyamaton esnek át, mely semlegesíti a savasságukat. A pH értékük nagyjából 5-ről 7-re módosul. Ezáltal sötétebb színárnyalatot kapunk és lágyabb ízt. Az így nyert kakaópor könnyebben oldódik a folyadékban.

A savasság hatása az elkészült süteményekre

A savasabb normál kakaóporral készült sütemények magasabbak, levegősebb tésztájúak, omlósak. Az alkalizált kakaóporoknál a sütemények nem jönnek fel annyira magasra, laposabbak maradnak.
Mi áll ennek hátterében? A szódabikarbona. Ezzel a természetes kelesztővel lépnek kölcsönhatásba a különböző kakaóporok. A szódabikarbóna, ha savval és nedvességgel lép kölcsönhatásba, akkor széndioxid buborékokat enged ki, ez az oka, hogy a tészták feljönnek sütés során.
A savasabb normál kakaóporral készült sütemények szárazabbak voltak, míg az alkalizálttal készültek krémesebb állagúak.

Színárnyalat

A normál kakaópor általában homokos barna, enyhe vöröses színnel. Az alkalizálás sötétít a színén, bársonyosan barna vagy feketéhez közelítő színárnyalatot kap.

Ízjegyek

A normál kakaópor íze élénk és gyümölcsös. Az alkalizált kakaópor esetén az eljárás lágyít az ízén, és egy mélyebb, erőteljesebb csokoládé ízt kapunk.

Ízhatás a süteményekben

A holland kakaóporral készült sütemények ízét az emberek többsége finomabbnak találja, még olyan receptek esetében is, melyekhez normál kakaóport ajánlanak.

Összegezve:

a magasabb zsírtartalmú holland kakaóporral készült sütemények
- íze gazdagabb és finomabb
- állaguk nedvesebb, rugalmasabb, puhább


 


Kakaós krémes pite avokádóval recept videó


 

100 gramm alkalizált kakaópor tápértéke: Az alkalizált kakaópor 19,4g fehérjét tartalmaz. Nemcsak finom, de egészséges is.

Energia KJ-ban: 1738   
Energia Kcal-ban: 419    
Zsír: 23g    
 - amelyből telített zsírsav: 14g    
Szénhidrát: 18g    
 - amelyből cukor: 0,5g    
Fehérje: 21,5g    
Só: 0,0g    


A termék nem tartalmaz allergént.

Receptek kakaóporral  Feketebab browni recept bulkshop növényi alapú vegán kakaóporral

Tahinitrüffel 
Kakaós zabkeksz 
Fekete bab brownie 
Céklatortácska vagy puding


 

RAKD A KOSÁRBA MOST ÉS FOLYTASD A NÉZELŐDÉST   Kosárba



                                                                 TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA

 



Cikkszám: 21037

Vélemények

5.00
1 értékelés
1
0
0
0
0
2022. 02. 18. -
Igazán finom kakaópor

Hasonló termékek

Vöröslencse 1kg

1.560 Ft 1.190 Ft
Raktári és bolti készleten

Mandula 250g

1.630 Ft 1.190 Ft
Raktári és bolti készleten

Aszalt szilva 500g, magozott

2.400 Ft 1.790 Ft
Raktári és bolti készleten

Zabpehelyliszt 500g

680 Ft 520 Ft
Raktári és bolti készleten

Rizsliszt 1kg

1.100 Ft 940 Ft
Raktári és bolti készleten

Citromsav 1kg

1.490 Ft 1.090 Ft
Raktári és bolti készleten

Kurkuma por, 250g

1.290 Ft 890 Ft
Raktári és bolti készleten

Lenmagliszt 500g

850 Ft 570 Ft
Raktári és bolti készleten

Mungóbab 400g

950 Ft 690 Ft
Raktári és bolti készleten