Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

A tahini a szezámmag erejével hódít!

A tahini az a massza, ami egyszerűen nem maradhat ki a konyhai aranytartalékok közül. A finomra őrölt szezámmagból remekelt sűrű állagú paszta megannyi módon felhasználható a gasztronómiában. 

Krémek, öntetek, köretek részét képezheti, de fasírozottakhoz, húsokhoz, zöldséges gombócokhoz pontosan ugyanolyan tökéletes kiegészítés, mint salátákhoz, és egyéb gasztro-remekekhez. Gyakorlatilag kizárólag az ízlésedtől függ, hogy mihez tudod elképzelni a jellegzetes, szezámos aromát. Van, aki szíve szerint a szendvicsét is ezzel kenné meg, tehát a csillagos ég az egyetlen, ami határt szabhat álmaid megvalósításának. Azért, hogy ne legyen olyan egyszerű a választás, jó, ha tudod, hogy két féle létezik ebből a markáns kedveltségű matériából.

Az egyik hántolt, míg a másik hántolatlan szezámmag őrléséből születik. Előbbit a közel-keleti népek preferálják, fogásaik nagy részéből kihagyhatatlan alapanyag a massza, míg utóbbi leginkább a kínai, koreai konyha alapvető hozzávalója. A hántolatlan típusról elmondható, hogy tápanyagtartalma magasabb a hántolt alternatíváéhoz hasonlítva, ám ennek az egészség szempontjából pozitív jellemzőnek némi ára van, ugyanis ízre keserűbb a hántolatlan variációhoz képest. És, ha már szóba került az egészség, akkor jöjjenek azok a tulajdonságok, amik a táplálkozás szempontjából érdemlegesek. A tahini jellemvonásai ezen a területen teljes egészében megegyeznek a szezámmagéval. Annyi a különbség, hogy a magok megőrlése miatt a felszívódás sokkal kedvezőbb: gyorsabb, eredményesebb, vagyis az előnyök pillanatok alatt érvényre juthatnak. A szezámmag ásványi anyagok garmadának ad helyet héjai alatt.

B1 vitamin tartalma kimagasló, de kár lenne elmenni megemlítés nélkül rostkoncentrációja mellett, ami szintén jelentős. A fitoösztrogének lehet, hogy ismeretlenek így első olvasatra a számodra, de jó, ha tudod, hogy pozitívan befolyásolják a szervezet működését, a hormonháztartás egyensúlyát és ami a témánk szempontjából lényeges: a szezámmag dúskál bennük. A tahini üvegben két réteget alkot: rostos szárazanyagot és szezámmag olajt. Felhasználás előtt semmiképpen se felejtsd el összerázni, hogy a két textúra megfelelően elkeveredjen. Mivel bővelkedik többszörösen telítetlen zsírsavakban, így a hőre, fényre érzékeny, ezért a legjobb, ha a hűtőszekrény rejtekén tárolod.

Keresés