100% Arabica, Koffeinmentes szemes kávé, espresso 200g
A kávé a hagyományos feldolgozás után egy kíméletes (vegyszer nélküli) koffein eltávolító eljáráson esett át, utána érkezett hozzánk és került be a pörkölőgépbe. Koffeinmentes szemes kávé, espresso 200g, 100% Arabica(8760 Ft/kg) - RAKTÁRON |
|
|
|
Átlagos értékelés: | Nem értékelt |
Leírás
Koffeinmentes szemes kávé, espresso 200g, 100% Arabica
-
Miért különleges ez a koffeinmentes specialty kávé
A specialty kávé vagy újhullámos kávé az ezredforduló után kezdett megjelenni az USA-ban. A harmadik hullámként is ismert kávé mozgalom célja, hogy egy magasabb minőségű kávé és csészeélményt adjunk a fogyasztónak. A minőségibb szemes kávé, azaz a specialty kávé folyamata már a kávé farmon kezdődik, ugyanis a farmernek sokkal nagyobb gondossággal kell a kávét termesztenie, szüretelnie és feldolgoznia, mint azt egy átlagos kávénál tenné. Azután a zöld kávé eljut a célországba a kávépörkölőhöz. A pörkölési folyamat is egy sokkal komplexebb, nagyobb odafigyelést igénylő folyamatot jelent egy kézműves kávé esetében. Általában kisebb adagokban és lassabban történik a pörkölés menete, a háttérben komputeren figyelve a szenzorokból érkező jeleket.
A lepörkölt specialty kávét a pörkölés után a megfelelő eszközökön kell elkészíteni. A hagyományos hőcserélős espresso gép helyett ajánlott a multiboileres kávégép technológia, amivel tökéletesen lehet a hőfokot szabályozni és ez sokat segít abban, hogy a lehető legjobban készítsük el a kávéitalt, jelen esetben espresso italt.

Szintén nagyon fontos, sőt még fontosabb a kávéőrlő szerepe. Minél konzisztensebb, uniformisabb őrleménnyel tudunk dolgozni, annál jobb ízjegyeket tudunk kinyerni a kávéból. Ez érvényes espressora, de filter kávé esetén is. Minél jobb és konzisztensebb egy őrlő annál könnyebb lesz a barista dolga is.
Otthoni kávézásnál elég lehet egy akár néhány ezer forintos filter kávé készítő eszköz, amivel "csepegtetett" drip technológiával tudunk nagyon egyszerűen kávét készíteni. Az őrlésnek itt is fontos szerepe lesz.
Végezetül a jó specialty kávéhoz fontos még a szűrt és megfelelő ásványi anyag tartalommal rendelkező víz is.
Az Arabica koffeinmentes szemes kávéról
Az Arabica egy kávéfajta és két fontos jellemzője, hogy eleve kisebb a koffeintartalmuk (mint a Robusta kávéknak), és gazdagabb az ízviláguk. Így termékhelytől, feldolgozási módtól és a pörköléstől függően rendkívül sokféle és gazdag aromával és ízvilággal rendelkeznek.