Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

​ Miért használj kókuszt a konyhában? Sokrétű felhasználása és jótékony hatásai.

A kókuszdió húsát sokféle módon hasznosíthatjuk, és több jótékony hatással is bír szervezetünkre.

A benne lévő MCT zsírsavak segíthetnek karbantartani az agyműködést és a memóriát. Nem tartalmaz koleszterint, és javíthatja a vércukorszintet is. Antibakteriális hatású élelmiszer, jótékonyan hat az immunrendszerre. Gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Magas a fehérjetartalma.
A kókuszdió húsa nagyon tápláló, sok B3, D és E-vitamint, magnéziumot, kalciumot, foszfort, cinket és vasat tartalmaz.
Mi minden készül a kókuszdió beléből?
A kókuszliszt finomra őrölt, szárított, zsírtalanított kókuszhúsból készül. A kókuszliszt rostban gazdag, 38,5 % rostot tartalmaz. Rosttartalma a legmagasabb, más lisztekhez képest.
A kókuszolajat (vagy kókuszzsírt) 90%-ban telített zsírsavak, 6%-ban egyszeresen telítetlen zsírsavak és 3%-ban többszörösen telítetlen zsírsavak alkotják. Közepes láncú zsírsavakból áll. Emiatt nagyon jól bírja a magas hőmérsékletet és hosszú ideig tárolható.
A kókusztej már régóta fontos szerepet játszik az indiai ájurvéda gyakorlatában. Ezt a természetes italt ajánlják pl. a gyomor és a bélrendszer működésének kiegyensúlyozására. Mivel a kókusztej zsírsavainak nagy része laurinsav, ezért számos jótékony hatása figyelhető meg a szív- és érrendszer esetében is.
A kókusztejporból víz hozzáadásával kókusztej készíthető, mely könnyedén beilleszthető diétás és laktózmentes étrendbe egyaránt.
A kókuszvíz 85%-ban tartalmaz kókusz kivonatot, is a kókusz kedvező hatásai itt is nagyban érvényesülnek.
A kelet-ázsiai népek által már igen régóta fogyasztott kókuszvirág cukrot csak néhány éve ismertük meg. Hagyományos módon a kókuszpálma kinyílatlan virágzatát begyűjtik, vágást ejtenek rajtuk és az ezáltal kifolyó édes lét begyűjtik és kíméletes hőfokon szárítják, hogy az értékes ásványi anyagok, vitaminok ne károsodjanak. A kókuszvirág cukornak magas a kálium-, magnézium-, cink- és vas, B1-, B2-, B3-, B6- és C-vitamin tartalma. 100%-ban szerves, feldolgozatlan, szűretlen, fehérítetlen természetes édesítőszer, kávék, teák, torták, sütemények és egyéb édességek ízesítéséhez használható. Sütésre, főzésre egyaránt alkalmas, kellemes ízű természetes édesítő. Íze a barna cukorra, nádcukorra hasonlít. Ugyanúgy karamellizálható, mint a hagyományos kristálycukor. Alacsony a glikémiás indexe, így a kókuszvirág cukor - lassabb felszívódása és értékes anyagai miatt -  alapvető alapanyaga lehet a természetes és egészséges táplálkozásnak.
A kókuszkrém maga is tulajdonképpen kókusztej, csak annak zsírosabb, sűrűbb változata. A kókuszkrémet használják főzéshez, főként a főzőtejszín helyettesítésére, valamint krémekbe, süteményekbe; felhasználásának csak a képzelet szab határt. Esszenciális zsírsavakat és E-vitamint is tartalmaz. Erősíti az immunrendszert, mivel nagyobb mennyiségben tartalmaz cinket. Magas vastartalma miatt ajánlott nőknek és sportolóknak is. Szelén tartalma is jelentős, amely fontos antioxidáns.
A kókuszchips finom és egészséges nassoláshoz. Szárított, cukrozott kókuszvelő, amelyet magában is ropogtathatsz, de sütemények díszítésére is használható.

A kókuszreszelék is sokféleképpen felhasználható: zabkásába, müzlibe, süteményekhez, palacsinták, muffinok sütéséhez.
 

Keresés